Szerda, 2018. december 19., 17.52

Európai pénzen szélesítik az A1-es autópályához vezető utat

Călin Dobra Temes megyei elnök és Sorin Maxim ADR-igazgató
Călin Dobra Temes megyei elnök és Sorin Maxim ADR-igazgató

A 2014–2020 időszakra szóló Regionális Operatív Program keretében 4 sávosra szélesítik a 691-es megyei út 12,25 km hosszú szakaszát, amely Temesvárt köti össze, Újszentesen és Temesgyarmaton keresztül, az A1-es autópályával. A mindössze 10,25 km hosszú megyei útszakasz kiszélesítéséhez 56 hónapra (!) lesz szükség, mert a Temesvárt Újszentessel összekötő, szintén európai pénzen megvalósított trolibuszvonal akadályozza a projekt megvalósítását.

A Temesvár–A1-es autópálya útszakasz kiszélesítéséről szóló pályázat értéke 17,27 millió euró, ebből 14,29 millió euró vissza nem térítendő európai támogatás. A közel 3 millió euró értékű önrészt a munkálatok haszonélvezője, a Temes Megyei Tanács biztosítja. A pályázat keretén belül korszerűsítik a temesgyarmati vasúti átkelőt, megépül hat új körforgalom, és ami a legnagyobb gondot okozza, 12 trolibuszmegállót és a trolibuszvonal felsővezetékének valamennyi tartóoszlopát el kell költöztetni.

A csigatempóban megvalósuló pályázat finanszírozási szerződését március 6-án írta alá Călin Dobra Temes megyei elnök és Sorin Maxim, a Nyugati Régiófejlesztési Ügynökség (ADR Vest) igazgatója. Az 56 hónapos megvalósítást Călin Dobra azzal magyarázza, hogy az Újszenetesen keresztül haladó útszakasz szélesítéséhez gyakorlatilag csak 2021 után lehet hozzáfogni, mert az M14-es trolibuszvonal oszlopaihoz és a buszmegállókhoz addig nem lehet hozzányúlni. A megyei elnök hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a temesvári körgyűrűt az A1-es autópályával összekötő megyei útszakasz kiszélesítése lesz, amely jóval hamarább elkészülhet, mint a Temesvárt a körgyűrűvel összekötő megyei útszakasz. A terv szerint utóbbi szakaszon is elkezdődnek és párhuzamosan zajlanak majd a munkálatok, és azt remélik, hogy nem lesz szükséges 56 hónapra a kiszélesítés megvalósításához.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'