Hétfõ, 2018. december 17., 19.57

Eurorégiós kulturális társulást kezdeményeztek

Eurorégiós kulturális társulást kezdeményeztek
Eurorégiós kulturális társulást kezdeményeztek

Pénteken bemutatták az Activarium Nemzetközi Kulturális Társulás céljait, amelyet a Duna–Körös–Maros–Tisza (DKMT) Eurorégió Egyesület kezdeményezett, amelynek Arad is az alapító tagja. A társulás vezetője az Arad Megyei Tanács lesz. Az eseményen Iustin Cionca tanácselnök, Bognár Levente és Călin Bibarț alpolgármesterek, az aradi kulturális intézmények igazgatói és a két egyetem vezetői, valamint Novák Tibor, a Temesvár – Európai Kulturális Főváros 2021 Egyesület képviselője, Marosi Zoltán, a DKMT megbízottja, Kardos Ágnes, a Temes Megyei Tanács küldöttje, Vladan Tadic temesvári szerb konzul, illetve a szerbiai román és a romániai szerb kisebbségek vezetői és nem utolsósorban Joachim Walter, a tübingeni kerület elnöke vett részt.

„Azt szeretnénk elérni, hogy ez a kulturális konzorcium kreatív laborként működjön eurorégiós szinten, ugyanakkor hozzájáruljon a három ország kulturális, társadalmi, és miért ne, gazdasági kohéziójához. Közös eseménynaptárt akarunk létrehozni a román, szerb és magyar partnerekkel, amelyben helyet találnak vándorelőadások, művészeti kiállítások, hogy a teljes eurorégió élvezhesse azt a különleges pezsgést, amelyet a nyertes Európai Kultúrális Fővárosok nyújtanak. Május 19-én hivatalosan is aláírjuk az Activarium irányelveit a szerb és magyar partnereinkkel” – nyilatkozta Iustin Cionca tanácselnök.

Az idei év gazdag lesz európai jellegű eseményekben. Március 20–22. között Aradon szervezik meg az Európai Régiók Közgyűlését, amelyre már több mint 106 résztvevő jelentkezett be mindenhonnan Európából, polgármesterek, megyei tanácselnökök, magas rangú köztisztviselők. A gyűlés célja tárgyalásokat folytatni regionális együttműködésekről a közigazgatásban, kultúrában és az üzleti életben.

„Ősszel szervezzük meg a Via Habsburg Európai Régiók Intézetének konferenciáját, hogy értéket teremtsünk az osztrák anyagi és immateriális kulturális örökségnek euroregionális szinten. Október elején kerül megrendezésre a Rendez Vous de Arad, az európai városok és kulturális régiók hálózatának konferenciája, amely előtérbe helyezi az euroregionális kulturális partnerségeket, mint amilyen a ma bemutatott Activarium” – hangsúlyozta a tanácselnök.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'