Kedd, 2018. június 19., 21.33

Évadnyitó a nagyszínházban

Jelenet a Bányavirágból
Jelenet a Bányavirágból

A hétvégén, szeptember 17-én elkezdődik a Ioan Slavici Klasszikus Színház 2017–2018-as évada, melynek nyitóelőadásán Székely Csaba Bányavirág című drámáját láthatja a publikum, ez egyébként a társulat legújabb, legfrissebb darabja.

A produkció bemutatója még az előző évadban volt Ionel Bulbuc (Iván), Roxana Sabău (Ilonka), Ovidiu Ghiniță (Mihály, az orvos), Adriana Ghiniță (Irma) és Florin Covalciuc (Illés) színművészek szereplésével.  Az előadást Ștefan Iordănescu rendezte.

Székely Csaba Bányavirágja elnyerte a 2011-es POSZT-on zajló Nyílt Fórum Vilmos-díját. Ugyanebben az évben a szerző megkapta a Szép Ernő-jutalmat, mint legígéretesebb pályakezdő.

,,Székelyföldön kétszer nagyobb az öngyilkosságok aránya, mint egész Romániában. Senki nem tudja, miért. Egyesek a zord időjárással, a hegyvidék ridegségével magyarázzák. Mások azzal, hogy a bicskához gyakran nyúló falusi székelyek számára más az emberi élet értéke. Az ő világukban a Nap hamarabb nyugszik le. Minél hamarabb, annál jobb. Ilyen környezetben játszódik a Bányavirág, és ebben él az egykori bányász, Vajda Iván, aki a bánya bezárása óta reményvesztett munkanélküliként éli mindennapjait, és gondozza beteg édesapját. Nem azzá vált ez a világ, amivé szerette volna. Hozzá hasonlóan kiutat keres szűkebb környezete is: féltestvére, Ilonka, a barátja, a szomszédai. Mindenki a maga módján. A szerencsétlen sorsok és a sok lemondás ellenére a Bányavirág nem egy komor darab. A fekete humor erőteljes jelenléte segít nekünk megfelelő távolságból szemlélni azt, amiben élünk. Segít felébredni abból a keserű álomból, amibe a szereplők belepusztulnak”  – írja a szerző a műről.

Székely Csaba fekete humorral átszőtt drámáját szeptember 17-én 19 órakor játsszák a Ioan Slavici Klasszikus Színház stúdiótermében.

Figyelem! Az előadás 14 éven aluliaknak nem ajánlott!

Jegyeket a www.biletmaster.ro internetes oldalon lehet vásárolni, illetve a színház jegyirodájánál.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'