JelenHaz
Hétfõ, 2019. június 17., 12.51
Megálljt a környezetszennyezésnek!

Évente háromszáz millió tonna műanyag

Lassan belefulladunk a műanyaghulladékba
Lassan belefulladunk a műanyaghulladékba

Az utóbbi 50 esztendőben világviszonylatban húszszorosára növekedett a műanyagtermelés, ami súlyos környezetszennyezést von maga után – hívja fel a figyelmet a Hunyad megyei Közegészségügyi Igazgatóság, – az ENSZ javaslatára 1972 óta, június 5-ére kijelölt – környezetvédelmi világnap kapcsán.

A statisztikák szerint 1964-ben világviszonylatban 15 millió tonna műanyagot termeltek, 2004-ben pedig már 311 milliót tonnát. A következő húsz esztendőben pedig további robbanásszerű növekedés várható e téren. A műanyag azonban súlyosan károsítja a természetet. Míg a zöldség, gyümölcs maradékok lebomlási ideje 2 év, a papírzacskóké egy hónap, az alumínium csomagolóké 100 év, a környezetbarát műanyagzacskóké 30 esztendő, a műanyagpoharaké viszont 1 millió év! A műanyagok égetése során pedig rendkívül sok káros anyag képződik, melyek elsősorban a levegőt és a vizet szennyezik, közvetetten pedig súlyosan károsítják az emberi egészséget is. A leggyakoribb tünetek a légúti allergiák, de keringési zavarok kialakulásáért és a rákos megbetegedésekért is nagymértékben felelős a műanyag gyártása, használata, lebontása során történő környezetszennyezés – hívja fel a  figyelmet a DSP szóvivője. 

Hunyad megyében az utóbbi két diagnózis (keringési problémák és rák) terén is folytonos számbeli növekedés tapasztalható, a légzőszervi allergiák terén pedig az utóbbi négy esztendőben szinte megduplázódott a nyilvántartásba vett páciensek száma. Míg 2014-ben 6318 légúti allergiát jegyeztek a megyében, tavaly már 10.844 személy fordult orvoshoz ilyen jellegű panaszokkal.

A Hunyad megyei DSP a statisztikai adatok nyilvánossá tételén túl június 6-án az intézméy székháza előtt utcai rajzversennyel kívánja felhívni a lakosság figyelmét a környezettudatos élet fontosságára. A reggel 9 órakor kezdődő esemény ideje alatt szórólapokat is osztanak a műanyagok környezetkárosító hatásának tudatosítása érdekében. Ezúton is felkérik a lakosságot, hogy igyekezzen minimálisra csökkenteni az egyszer használatos műanyag eszközök (zacskók, poharak, tányérok stb.) használatát. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'