MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 16., 19.26
Az év utolsó bemutatója

Ez a Don Juan nem az a Don Juan

Ez a Don Juan nem az a Don Juan
Ez a Don Juan nem az a Don Juan

A Ioan Slavici Klasszikus Színház társulata premierre készül: Ödön von Horváth Don Juan megjött a háborúból című színjátékát december 21-én, csütörtökön 19 órától mutatják be a nagyközönségnek.

Horia Suru népszerű fiatal román rendező a szerző megindító szövegét felhasználva egy provokatív előadást hozott létre önmagának, a színészeknek, a közönségnek.

„A köztudatban Don Juan egy sármos, elbűvölő, ellenállhatatlan hódító. Ödön von Horváth azonban egy szomorú, magányos, megkeseredett, beteges Don Juan-figurát hoz a felszínre. Az a csábos Don Juan már nem létezik. Meghalt a háborúban. Lehet, ha már évszázadokkal ezelőtt, még Molière idejében. Ami belőle maradt, az más. Biztos vagyok benne, ha valaki meghallja Don Juan nevét, akkor rögtön szerelmes, romantikus történetek jutnak eszébe. Ez itt most nem aktuális. Ebben a történetben nincs szerelem, csupán elválások” – mondja a rendező a darabról.

Ödön von Horváth művében a fizikailag és lelkileg elcsigázott Don Juan az első világháborúból igyekszik haza menyasszonyához, hogy hűtlenül elhagyott kedvesével új életet kezdjen. A lány azonban évekkel ezelőtt belehalt szerelmi bánatába. A nagymama bosszúból nem hajlandó válaszolni a férfi kétségbeesett leveleire s megírni az igazságot, hogy unokája halott. Miután semmilyen üzenet nem érkezik hőn áhított szerelmétől, úgy határoz, hogy enged a körülötte örvénylő élet csábításának és új szerelmi kalandokba bocsátkozik.

Hogy hogyan szövődnek a szálak, merre alakul a főhős élete, az kiderül csütörtökön, a színház nagytermében.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'