JelenHaz
Kedd, 2019. július 16., 07.07
Az udvaron tiltakoztak, az épületben a posztokat osztogatták

„Ez teljes mértékben diszkrimináció!”

„Ez teljes mértékben diszkrimináció!”
„Ez teljes mértékben diszkrimináció!”

Szeptember 12-én a délelőtti órákban az Arad Megyei Tanfelügyelőség székhelyén megtörtént a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban tanító román tanárok kinevezése – a tanügyminisztérium legújabb rendelete alapján.

A tanévkezdés előtt alig két nappal kapták meg a tanfelügyelőségek azt a minisztériumi átiratot, mely szerint idén ősztől román szaktanár kell tanítsa a román nyelvet a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban.

A rendeletet olyannyira komolyan is gondolták, hogy a tanfelügyelőségeken elkezdték kinevezni a román tanárokat, a kisebbségi oktatás alsó tagozatán részt vevő tanítók nem kis elégedetlenségére.

Szeptember 12-én a tanfelügyelőség udvarán összegyűltek a megye német és magyar elemi oktatásának képviselői. Általános összhangban, fehér szalaggal a karjukon egyöntetűen megállapították, hogy teljes mértékben diszkrimináció az oktatási minisztérium ezen határozata, lépése.

A Csiky Gergely Főgimnázium, az Aurel Vlaicu Általános Iskola és a Pécskai 2-es Számú Általános Iskola tanítói képviselték kollégáikat a csendes tiltakozáson, ahol mindannyian elkeseredésüket fejezték ki a határozat kapcsán.

„Az az érthetetlen, hogy mi románul tanultuk a gyermeklélektant, pedagógiát, háromszor vizsgáztunk belőle románul, mindannyiunknak megvan a szakképesítése, képzettsége, sőt, mindannyian elvégeztünk egy modult, hogy az előkészítő osztályokban is taníthassunk – és most egy tollvonással ezt visszavonják. Eddig jó volt, megfelelt, most már alábecsülnek. Ugyanolyan képzettségünk van, mint azoknak a román tanároknak, akiket odatesznek most az elemibe tanítani, ők megfelelnek, mi nem. Érthetetlen” – fogalmaz Khell Levente, a Csiky Gergely Főgimnázium tanítója.

„Mi mindannyian fel vagyunk jogosítva arra, és megvan a szakképzettségünk, hogy az előkészítőben is taníthassunk az új módszerek szerint. Ezek a tanárok, akiket most kineveznek, ezek nem végezték el azt a modult, és ha jól tudom, akkor a törvény szerint nem is taníthatnának az előkészítő osztályban” – teszi hozzá Leib György tanító.

A kisebbségi elemi oktatásban tanítóknak nyolc éve fizetik a román órákat, előtte ingyen és bérmentve tartották azokat, vannak, akik 10, 20 de akár 30 és még több éve. A magyar tanítók egybehangzóan sérelmezik, hogy nincs, aki képviselje őket az ilyen kellemetlen helyzetekben, nincs, aki kiálljon mellettük, úgy érzik, hogy semmibe veszik őket.

„Mi továbbra is szeretnénk a román nyelvet tanítani, elsősorban a gyermek érdekében. Még csak azzal sem magyarázhatják ezt a döntést, hogy ezek a gyermekek rosszul állnak a román nyelvvel, hiszen jó eredményeink vannak, az országos felmérők szerint is mindenki megütötte a mércét.  Nálunk a szórványban a román nyelv nem probléma. Ezt tudja mindenki” – mondta Kurunczi Enikő tanítónő a tiltakozás helyszínén.

A megye magyar tanítói a szóban forgó rendelet elleni petíciót aláírva három helyre küldik: egyet az államelnöknek, egyet a parlamentbe, egyet pedig az oktatási minisztériumba.

A tanfelügyelőség udvarán a német elemi oktatás képviselői időközben bejelentették, hogy amennyiben nem születik megoldás a problémára, nem törlik el ezt a határozatot, akkor egy törvényes felvonulást szerveznek a városközpontban, ahol tanítók, szülők és gyermekek együtt adnak hangot elégedetlenségüknek.

A kicsivel több, mint egy óra alatt – ameddig a sajtó is kint volt a helyszínen – a tanfelügyelőség részéről nem érkezett semmiféle gesztus, semmiféle jel arra, hogy kommunikálni szeretnének az udvaron lévő elégedetlen, dühös és elkeseredett kisebbségi elemi oktatásban részt vevő pedagógusokkal.

„Ennek az egésznek a gyermek issza meg a levét. Mert ha valami olyan problémája van, amit csak anyanyelvén tud elmondani, azt a román ajkú pedagógussal nem fogja tudni megértetni, és lesznek ebből adódóan nehézségek. Ebben a korban nem minden gyerek tud vagy akar románul úgy kommunikálni, hogy mindig minden helyzetben megértesse magát” – összegezte Khell Levente.

Mindez idő alatt a tanfelügyelőség munkatársai az épületben osztogatták a kinevezéseket a felső tagozatos román tanároknak.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Viszhányó Aranka / Szerda, 2018. szeptember 12., 21.49 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Később a főtanfelügyelő asszony, Pellegrini helyettes főtanfelügyelő úr tárgyalt a tiltakozókkal.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'