Szombat, 2018. december 15., 16.20
Nyolc hónapja működik az emlődiagnosztikai központ

Ezer hölgy ment el az ingyenes szűrésre

Ezer hölgy ment el az ingyenes szűrésre
Ezer hölgy ment el az ingyenes szűrésre

Március 7-én az ezredik hölgyet vizsgálták meg a tavaly júliustól működő emlődiagnosztikai központban – olvasható az Arad Megyei Sürgősségi Kórház közleményében.

2017. július 4-én modern emlődiagnosztikai központot adtak át a Cocorilor utca 57. szám alatt. A központban ingyenes mammográfiás emlőszűrő-vizsgálatot biztosítanak a megye összes hölgye számára. A közel 1,7 millió euró értékű beruházás az Arad Megyei Tanács, az Aradi Vasile Goldiș Nyugati Egyetem (Orvosi Kar) és az Arad Megyei Sürgősségi Kórház együttműködésének köszönhetően valósult meg, az illetékesek szerint évente 2000–3000 páciens élvezheti majd a létesítmény nyújtotta szolgáltatásokat.

„Nyolc hónap után ezer páciensről beszélünk, ez nagy öröm számunkra. Azt bizonyítja, hogy kellett és működik, és minden bizonnyal életeket mentünk meg ezzel a szűrőprogrammal. A megyei tanács 2010 óta 27 millió eurót fektetett az egészségügybe, célunk és a fő hangsúly a megelőzésen van” – nyilatkozta Iustin Cionca megyei tanácselnök.

A szűrőközpont fenntartásához szükséges pénzt a megyei tanács adja, az orvosi felszerelést a magánegyetem, a személyzetet pedig a megyei kórház biztosítja.

A szűrővizsgálat az emlőrák megelőzésére és a betegség korai kimutatására alkalmas. Alegveszélyeztetettebb kategória a 45–65 év közötti korosztály, éppen ezért ők is veszik a leginkább igénybe az emlődiagnosztikai központ szolgáltatásait.

„Nagyon örvendek, hogy a hölgyek tudják, milyen fontos szerepet játszik a rákszűrés az egészség megőrzésében, és ennek tudatában egyre nagyobb számban keresik fel a diagnosztikai központot. Ezúton csak bátorítani szeretném azokat a 45–65 év közötti nőket, akik még nem vettek részt mammográfián, hogy éljenek a lehetőséggel, hiszen a szűrővizsgálat életet menthet!” – mondja Carmen Lucuţa, az Arad Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

A szűrést bármilyen Arad megyei nő igénybe veheti, egy egyszerű küldőpapírral, melyet a háziorvos vagy a szakorvos állít ki. A szűrésekre a 0730-110-201-es telefonszámon, hétfőtől péntekig 8–17 óra között lehet időpontot kérni.

A páciens a vizsgálat elvégzésétől számított 24 órán belül kapja meg az eredményeket, melyről egy példányt a háziorvosnak is küldenek.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'