JelenHaz
Szerda, 2019. július 24., 10.18
XXI. Dávid Ferenc Emlékzarándoklat

Ezernél több személyre számítanak

Ezernél több személyre számítanak
Ezernél több személyre számítanak

Idén november 10-én kerül sor a hagyományos Dávid Ferenc Emlékzarándoklatra, melynek során Erdély különböző vidékeiről és a világ távoli részeiről érkező zarándokok felkeresik a dévai várban mártírhalált halt unitárius egyházalapító püspök emlékcelláját. A Magyar Unitárius Egyház Képviselő Tanácsa és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) idén immár 21. alkalommal szervezi meg a zarándoklatot, mely ezúttal különleges jelleggel bír, hiszen a rendezvény egyben az Unitárius Egyház születésének 450. évfordulója. – Valóban különleges ünnep az idei, hiszen 450 évvel ezelőtt, 1568 januárjában a tordai országgyűlésen az erdélyi rendek János Zsigmond fejedelemmel együtt a világon először iktatták törvénybe a vallási és lelkiismereti szabadságot. E dátum egyben az unitárius egyház születésnapja, így az idei egyházi ünnepségek, a hétvégén megrendezésre kerülő emlékzarándoklat is e kettős jubileum jegyében zajlanak – közölte Koppándi Júlia lelkipásztor a Magyar Unitárius Egyház programkoordinátora.

A hétvégén várható ünnepségről elmondta: szombaton, november 9-én, délután 18 órakor a dévai Bethlen-kastélyban (Magna Curiában) nyitják meg a Magyar Unitárius Egyház múltját és jelenét bemutató kétnyelvű (román és magyar) kiállítást. Az ünnepi alkalmon dr. Kovács Sándor teológiai tanár tart előadást Dávid Ferenc és az unitarizmus címmel.

Szombaton, november 10-én kerül sor a hagyományos várbeli emlékzarándoklatra, mely tekintettel a kettős jubileumra idén kicsit más lesz – fogalmazott Koppándi Júlia lelkipásztor, rávilágítva: az idei rendezvény mássága nem csupán abban rejlik, hogy a korábbi évekhez képest jóval nagyobb részvételre számítanak, de maga az ünnepi alkalom jellege is újszerűséget hoz. A zarándoklat a hagyományhoz híven Déva várának tövéből indul (a felvonó alsó állomásától), ahol déli 13 órakor Székely Kinga Réka unitárius lelkész, a rendezvény egyházi fő szervezője mond imát, majd a zarándokok együttesen sétálnak fel Dávid Ferenc várbeli emlékcellájához, ahol 14 órától a hagyományostól eltérő, alternatív formában megtartandó istentiszteleti alkalomra kerül sor az ODFIE fiataljainak és a teológiai hallgatóknak közreműködésével. Ezt követően köszöntőbeszédek hangzanak el és sor kerül az emlékcella meglátogatására, gyertyagyújtásra és a virágok, koszorúk elhelyezésére.

A zarándokokat idén is szeretettel várják a dévai unitárius imaházba, illetve a szemközti Melite Református Gyülekezeti Házba, ahol tea és sütemény mellett nyílik lehetőség a találkozásra, beszélgetésre.

A rendezvényen az előzetes bejelentkezések alapján körülbelül 1600 személyre számítanak – tájékoztatott Koppándi Jália lelkipásztor. A zarándoklatról az MTVA (Duna Televízió) felvételt készít, melyet november 25-én, déli 12 órától lehet megtekinteni a Duna Televízió adásában.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'