JelenHaz
Kedd, 2019. július 16., 07.30
Isten malmai lassan őrölnek

Fantomintézmények

Fantomintézmények
Fantomintézmények

Több mint egy évig (2006. decemberétől 2008. január 29-ig) fantomintézményként működött illetve nem működött, hiszen csak papíron létezett, a Munkaügyi Minisztériumnak alárendelt, a szociális asszisztencia megreformálását célzó folyamat keretében, az uniós követelmények figyelembe vételével létrehozott Szociális Felügyelőség. A fantomjelleg nyolc tartományi felügyelőségére (Bákó, Galac, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Temesvár, Nagybánya, Marosvásárhely és Bukarest székhelyekkel) és ezen belül a megyékért felelős felügyelőkre egyaránt vonatkozik. Vagyis minden szépen fel volt építve, csak éppen költségvetése, pénze nem volt egy bani sem az új közintézménynek, hogy teljesíthette volna szépen körvonalazott, pontokba foglalt feladatait. Úgy, mint a vonatkozó jogszabályok életbeléptetésének, betartásának ellenőrzése, annak felügyelete, hogy a központi és helyi közigazgatási hatóságok, magán és jogi személyek miként gazdálkodnak a szociális juttatások pénzalapjával, a szociális szolgáltatások fejlesztésére, minőségének javítására kiutalt összegekkel… Hogy csak a legfontosabbakat említsünk.

Többszöri halogatás után tegnap délelőtt került sor Bukarestben az új közintézmény tevékenységének hivatalos megnyitására és a tevékenység megkezdését igazoló két fontos dokumentum útnak indítására. A 2008-as év szociális felügyeleti tervének, valamint Románia szociális felügyeleti alapstratégiájának bemutatásáról volt szó..

Szintén több mint egy éve húzódik a Szociális Szolgáltatások Országos Ügynökségének (ANPS) létrehozása, tevékenységének beindítása. Ezen intézmény feladatául tűzték ki az összes szociális szolgáltatások, szociális juttatások pénzalapjának kezelését, a juttatások kifizetését. Amellyel még mindig a megyei munkaügyi igazgatóságok illetve a gyermekjogvédő és szociális asszisztencia főigazgatóságok illetékes osztályai foglalkoznak. Egy tavaly októberi sajtóhírben az olvasható, hogy a nevezett ügynökség 2008. január elsején kezdi meg tulajdonképpeni tevékenységét. Elérkezett január vége és sehol semmi, az elnevezésen kívül. Mindenki vár, és közben persze végzi gyarapodó teendőit.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'