JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 11.49
Csak a magyar óvodának jutott eszébe

Faültetéssel ünnepelték a Föld világnapját

Vinczeffy Kinga és tanítványai
Vinczeffy Kinga és tanítványai

Temesváron a 12. számú napközis, magyar tagozatos óvodában, Vinczeffy Kinga és Bereczki Klára óvónők kezdeményezésére a gyerekek ma  faültetéssel ünnepelték a Föld világnapját.

A tizenhárom, zöld csepp formájú kitűzőt viselő csöppség, az óvó nénik irányításával, nagy lendülettel vonult ki a közeli parkba fát ültetni, de időközben kiderült, hogy a városi zöldövezeteket felügyelő hatóság nem engedélyezte a fák elültetését a Kereszt-téri parkban. Az illető zöldövezet átalakítás előtt áll, hangzott a hivatalos indoklás, ültessenek fát inkább az óvoda mellett, a Csillagvizsgáló előtti zöldövezetben. A lendület szerencsére nem fogyott el, a kicsik, az óvoda gondnoka és a két óvó néni közreműködésével végül elültették a juhar- és a gesztenyefa palántákat. Igaz, hogy a kicsiket jobban izgatták a földből kifordított giliszták, mint az ültetés maga, de ők is hozzátartoznak természetes környezetünkhöz.

– A környezettudatos magatartás elsajátítását nem lehet elég korán elkezdeni – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Vinczeffy Kinga óvónő – ezért mi fákat ültettünk a gyerekekkel a Föld világnapján. Elmagyaráztuk nekik, hogy a fák, a növények tisztítják a levegőt, és jó lenne, ha mindenki ültetne legalább egy-egy fát élete során. Nem csak ennyiből áll nálunk a környezeti nevelés, a hulladékok szelektív gyűjtésére folyamatosan neveljük a gyerekeket, rendszeresen kivisszük őket a parkba és megfigyeljük virágokat, a madarakat, kerékpáros versenyt is szervezünk a számukra.

Temesváron az illetékes hatóságtól egyetlen faültetési engedélyt kértek 2008 április 22-ére: a 12. számú napközis óvodától.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'