MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 03.25

Februárban nem drágulnak a gyógyszerek

 
2008. január 31., 04.00
Csütörtök
Arad – Az egészségügyi miniszter határozottan visszautasította a gyógyszerimportőrök és -elosztók egyesületének (ADIM) azon kérését, hogy a lej gyengülése miatt mielőbb számítsák újra, magyarán szólva emeljék meg a gyógyszerek árát. A miniszter kijelentette – hivatkozva egy tavalyi rendeletre –, hogy erre semmiképpen sem kerül sor február végéig! Véleménye szerint az importőrök és -elosztók évek óta magas, a 8,5 százalékot is meghaladó kereskedelmi adalékkal dolgoznak, tehát van tartalékuk, amely átsegíti őket a lej ideiglenes gyengülése miatt kialakult helyzeten.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy márciusban se emelkedjenek túlzottan a gyógyszerárak.
Az utóbbi hetekben fellángolt árvita egyelőre nem befolyásolja az aradi gyógyszertárak tevékenységét, a lakosság gyógyszerellátását – ez is kiderült a Daniela Barbuval, az Aradi Gyógyszerészek Kollégiumának elnökével folytatott rövid beszélgetésünkből. Az elnöknő szívesen szólt a tavalyi év biztató mérlegéről:
– Számunkra, gyógyszerészek számára is nagy megnyugvás, hogy 2007-ben és most januárban sem voltak különösebb gondok Aradon a gyógyszerellátásban, gondolok itt elsősorban a térítéses és ingyenes gyógyszerekre. Közismert tény, hogy minden gyógyszertár rendelkezik egy, a térítéses és ingyenes gyógyszerek kibocsátására a biztosítási pénztárral kialkudott pénzalappal, amelynek felső határát nem lépheti át. A többletből adódó különbözetet nem fizeti ki a biztosító. Zárójelben jegyzem meg, hogy az egyetlen ország vagyunk, ahol még most is érvényben van ez a felső határ! És a jelek szerint jó ideig még meglesz – mondta Daniela Barbu, majd így folytatta: – Láthattuk a tévében, hallhattuk a rádióból, hogy más nagyobb városokban, például a szomszédos Temesváron, rendszerint már a hónap első hete után kimerültek a leosztott alapok, az emberek elégedetlenkedtek, a gyógyszertárak előtt hatalmas sorok alakultak ki. Nálunk ilyesmi nem volt. Előfordult, hogy gyógyszertáraink legtöbbje a hónap(ok) utolsó napjaira elérte a felső határt, ami azt jelentette volna, hogy 2-3 napig nem adhat ki térítéses vagy ingyenes gyógyszert. Ezt a helyzetet rendszerint úgy hidaltuk át, hogy a hónap vége közeledtével 10-20 százalékos “előleget” kértünk az Arad Megyei Egészségbiztosítási Pénztártól a következő hónapban térítéses és ingyenes gyógyszerekre felhasználható összegből. Feltétlenül ki kell emelnem, hogy az egészségbiztosítási pénztár minden alkalommal igen segítőkésznek, operatívnak bizonyult kéréseink teljesítésében, a pénzek átutalásában. Ezért is merem állítani, hogy nálunk kielégítő a helyzet a gyógyszerellátásban.
Ami viszont a betegek számára még most, évek múltán is nehezen felfogható, elfogadható, az az, hogy miért kell fizetniük a gyógyszertárban, amikor pedig ingyenes receptet írt fel az orvos?! Nem könnyű mindenkinek külön elmagyarázni, hogy az érvényes vonatkozó jogszabályok értelmében az ingyenesség a legolcsóbb hasonló gyógyszer árára vonatkozik. Ha a felírt gyógyszer drágább, az egészségbiztosítási pénztár a legolcsóbb árát fedezi, a különbözetet a betegnek kell fizetnie.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'