MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 11.08
A Könyv napja Déván

Fedezzük fel a tiltott könyveket!

Fedezzük fel a tiltott könyveket!
Fedezzük fel a tiltott könyveket!

Ötletes rendezvénnyel kíván megemlékezni a Könyv és a Szerzői Jogok Nemzetközi Napjáról a dévai Ovid Densuşianu Könyvtár, amely ez alkalomból április 19-én délben 13.30 órakor interaktív tevékenységre hívja az érdeklődőket a városi művelődési ház Liviu Oros Termébe. 

– Arra gondoltunk, hogy a kevesen ismerik a tiltott könyvek történeteit. Az évszázadok folyamán ugyanis számtalan okból tiltottak be különböző kiadványokat, versektől kezdve regényekig és természetesen publicisztikáig. Szeretnénk ezúttal lajstromba venni a cenzúra okait, illetve azokat a jelentősebb kiadványokat, melyek a maguk idejében valamilyen okból eltiltódtak a közönségtől – fogalmazott Sebastian Bara, könyvtárigazgató. Elmondta továbbá, ma szinte hihetetlennek tűnik, de különböző korokban Denis Diderot, Voltaire sőt Simone de Beauvoir és George Orwell is feketelistára került. A cenzúra már közvetlenül a könyvnyomtatás megjelenése idején működésbe lépett, elsősorban az inkvizíció gyakorlatában, de a későbbi korokban is folyamatosan akadt olyan „túlzottan merész” írás, melyet az éppen hatalmon lévő ideológia ártalmasnak ítélt. – Mindezekről most már szabadon lehet beszélni, és fontosnak tartjuk, hogy a diákok is megismerjék a cenzúra mindenkori működését, olyan társadalmi és irodalmi jellegű információkhoz jussanak, melyeket az iskolában nem tanítanak – fogalmazott a könyvtárigazgató. Az április 19-re tervezett rendezvény alkalmával a bevezető előadást követően nyílt beszélgetésre és rögtönzött vetélkedőre is sor kerül, melyen a jelenlévők értékes könyvcsomagot nyerhetnek.

A Könyv napját amúgy az UNESCO 1995-ben jelölte ki április 23-ra, tekintettel, hogy e napon halt meg Shakespeare és Cervantes. A nap célja, hogy felfedezzük az olvasás szépségét, és ösztönözzük egymást a könyvek forgatására.

A katalánoknak ez a nap egyben védőszentjük, Sárkányölő Szent György napja is. Így ott ezen a napon emlékeznek meg a „rózsákról és a könyvekről”, mert a legenda szerint Szent György a IV. században az általa megölt sárkány véréből kinőtt rózsát a megmentett hercegnőnek ajándékozta. Ezért a katalán városokban április 23-án sokan könyvvel, rózsával lepik meg kedvesüket, barátjukat, családtagjaikat. Ezt érdemes lenne mifelénk is honosítani!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'