Szombat, 2018. december 15., 11.27

Fehér megyei a világ legjobb matematikusa

Fehér megyei a világ legjobb matematikusa
Fehér megyei a világ legjobb matematikusa

Daniel Breaz, a gyulafehérvári „1918. december 1. Egyetem” egyik tanára kapja meg májusban a világ legjobb kutatója elismerést a matematika egy ágában – a függvények geometriai elmélete –, a kutatót 4.500, a világ minden részéről származó matematikus közül választották ki.

Dr. Daniel Breaz 34 éves egyetemi tanár a japán Kyoto Egyetem keretén belül működő Matematikatudományi Kutatási Intézet részéről nemrég kapta a meghívót, hogy átvegye a 2009-es év legjobb matematikusának járó díjat a függvények geometriai elmélete terén kifejtett munkásságáért.

A gyulafehérvári egyetemi tanárt a világ minden részéről származó 4500 matematikus közül választották ki. A díjat Osakában adják át május 21-én.

„A díjat minden évben kiosztja a Kyotoi egyetem a függvények geometriai elméletével foglalkozó kutatók egyikének. A díj örömmel tölt el, 12 éves kutatási munka megkoronázása” – mondta Breaz.

Az idők során ezt a díjat még két román nyerte el, a román matematika-iskola világszerte elismertnek számít, különösen a függvények geometriai elmélete terén. A kutató tíz szakkönyvet és több mint száz tudományos tanulmányt közölt, együttműködik japán, kanadai, török, egyiptomi egyetemekkel. Breaz a koordinátora a gyulafehérvári egyetem által évente szervezett Nemzetközi Matematikatudományi Konferenciának.

(mediafax) 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: csaba / Kedd, 2011. április 26., 20.58 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Hát nem igen ő a legjobb

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'