JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 14.02
Kifizetnék a magyarországi kezeléseket

Fehér szakadékok

Kifizetnék a magyarországi kezeléseket

A Magyarországon igénybe vett egészségügyi szolgáltatások teljes körű fedezését biztosító rendszeren dolgoznak a hazai és magyarországi hatóságok.

A 112-es sürgősségi hívószám határon átívelő használata mellett ez lenne a második konkrét magyar–román együttműködés a betegellátás terén. Az ötletet megvitatták a szegedi közös kormányülésen, jelenleg folyik az egyeztetés.

A közös rendszer lényege a hazai és a magyar Országos Egészségbiztosítási Pénztár közötti olajozott együttműködés, hogy a másik ország területén végzett beavatkozásokat gyorsan ki lehessen egyenlíteni.

A terv megvalósítását segíti, hogy az Európai Parlament figyelmébe került egy törvénytervezet, mely alapján 2009-től az uniós állampolgárok a 27 tagország bármelyikében azonnali, kevesebb bürokráciával részesülhetnek ellátásban. Jelenleg erre használják az európai egészségbiztosítási kártyát, de az csak vészhelyzet esetén érvényes. Mivel nem kívánják támogatni az egészségügyi turizmust, ez nem lenne érvényes az olyan, luxus-beavatkozásnak számító eljárásokra, mint például a plasztikai műtétek.

Az ötletet ugyan mindkét fél jónak találta, Eugen Nicolăescu miniszter azonban figyelmeztetett: akár egy évbe is beletelhet, mire valósággá válik az együttműködés, mivel sok az egyeztetni való és nagy a különbség az árak és a színvonal miatt is.

Nagyon jól tudják ezt a közeli magyar kórházakat felkereső Arad és Temes megyei lakosok is. Bár hivatalos kimutatás nem készült, évente több százan fordulnak meg a makói és szegedi egészségügyi intézményekben különböző operációk vagy szülés céljából. Ők jelenleg kétféleképpen kaphatják vissza a költségek egy részét.

Az első variáns a bármelyik uniós országra érvényes E 112-es nyomtatvány, melyet a külföldi beavatkozás szükségességéről szóló orvosi igazolás felmutatásával lehet igényelni a Megyei Egészségbiztosítási Pénzártól, de csak akkor, ha ilyet itthon nem végeznek. Ez esetben a teljes orvosi költségeket visszafizeti a biztosító.

Másik megoldás a kórház által kiállított számlaleadás a biztosítónál, melynek fejében a beteg csak annyi pénzt kap vissza, amennyibe itthon került volna ugyanaz a kezelés. Bonyolultabb beavatkozásoknál a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság elbírálásán múlik, mennyit fizetnek vissza.

Egyelőre annyi biztos, hogy jövőtől minden uniós ország köteles információs központokat létrehozni, ahol bárki érdeklődhet a külföldi kórházakról és azok szolgáltatásairól.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'