JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 21.43
Ipar és politika Hunyad megyében

Fejlesztés vagy átverés?

A Déva melletti Marosnémeti hőerőműve. Érdekes módon a külföldi potenciális nagy beruházók mindig választások előtt érdeklődnek iránta!
A Déva melletti Marosnémeti hőerőműve. Érdekes módon a külföldi potenciális nagy beruházók mindig választások előtt érdeklődnek iránta!

Marosnémeti és Parosény nem húzza le a redőnyt, az ottani hőerőműveket korszerűsítik, verte dobra múlt hétvégi Hunyad megyei látogatásán Mihai Tudose kormányfő. Szerinte két potenciális beruházó érdeklődik a marosnémeti hőerőmű iránt, a jövő tehát fényesnek ígérkezik.

Toma Petcu energetikai miniszter tovább ment, meg is nevezte az egyik potenciális beruházót. Elmondása szerint az Israel Electric Corporation (IEC), vagyis az izraeli állami energetikai konszern komolyan érdeklődik Marosnémeti iránt, már tavasz óta tárgyalások zajlanak egy kőszén-földgáz alapú vegyes technológia alkalmazása céljából. Tudose azt mondta, hogy a földgáz nem jön számításba, a hőerőmű kőszén alapon fog működni a jövőben is. A bukaresti energetikai miniszter szerint az izraeli konszernnel folytatott tárgyalások már előrehaladtak, az IEC szakemberei hat hónapos elemzést végeznek Marosnémetin, s ennek nyomán igen valószínű a hosszú távú együttműködés.

Parosényban 65 millió lejes beruházás révén idén befejeződik a környezetkímélő technológia felszerelése, s annak nyomán a Zsil-völgyi hőerőmű megfelel az EU-s környezetvédelmi előírásoknak, nyugodtan folytathatja tehát tevékenységét, nem kell tartani a bezárástól. Ráadásul a két hőerőművet és 4 Zsil-völgyi bányát üzemeltető Hunyad Megyei Energetikai Konszern (CEH) idén várhatóan 80%-kal faragja le veszteségét, legalábbis Petcu szerint.

Igen ám, de 2014-ben, az államfőválasztás évében szinte nem volt olyan hét, hogy a megye PSD-s előkelőségei ne hangsúlyozták volna, hogy a Ponta-kormány kínai beruházókat talált, akik megoldják a már akkor is bukdácsoló Marosnémeti összes problémáját. A választás után azonban kiderült, hogy csak üres, lakosság-megnyugtató ígéretekről volt szó, amiből az égvilágon semmi sem valósult meg, a grandiózus kínai befektetők egy fillért sem fektettek be a hőerőmű korszerűsítésébe, semmilyen együttműködés sem jött létre.

Most is hasonló üres választási ígéretekről lenne szó? Hiszen november 5-én Déván polgármesteri választás lesz, ahol a PSD jelöltje nem áll túl fényesen, Marosnémeti helyzete pedig érzékenyen érinti a megyeszékhelyet, nemcsak azért, mert a környék egyik legjelentősebb munkáltatója, melynek bezárása komoly érvágást jelentene számos dévai családnak, hanem azért is, mert a hőerőmű 6500 dévai család és a legtöbb közintézmény távfűtését biztosítja. Tudose és energetikai miniszterének fényes jövőről szóló ígéretei pedig – láss csodát – éppen a választás előestéjén hangzottak el.

A megyei munkaerő-foglalkoztató ügynökség (AJOFM) adatai azonban másra utalnak. A CEH például olyan 1000 fő elbocsátását tervezi az év végéig a marosnémeti és parosényi hőerőművektől, illetve a lónyai és lupényi kőszénbányáktól. A tavaly és az idei év eleji korábbi elbocsátások után! Ez még nem jelenti azt, hogy ezer ember tényleg megélhetés nélkül marad az év végéig, csupán értesítés, hogy erre is sor kerülhet, s az AJOFM készüljön fel erre az eshetőségre is.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'