JelenHaz
Péntek, 2019. február 22., 20.31
Megyei pénzek önkormányzatoknak

Fejlesztés vagy politika?

A megyei tanács PSD-s vezetősége (Bobora balról a második). Egy év szünet után ismét politikai vitát váltott ki az önkormányzati pénzek elosztása
A megyei tanács PSD-s vezetősége (Bobora balról a második). Egy év szünet után ismét politikai vitát váltott ki az önkormányzati pénzek elosztása

Egy év „fegyverszünet” után idén ismét politikai csatatérré vált pénteken a Hunyad Megyei Tanács az állami költségvetéstől kapott pénzek önkormányzatoknak való elosztása kapcsán. A pénz a tavaly begyűlt áfa, illetve a jövedelemadók egy részéből származnak, s az önkormányzatok támogatását célozza.

A PNL-s tanácsosok azt nehezményezték Mircea Bobora PSD-s tanácselnöknek, hogy politikai színezet szerint osztja el a 11,65 millió lejt, azaz előnyben részesítette a szocdem vezetésű önkormányzatokat a liberális vezetésűekkel szembe. Vetuţa Stănescu PNL-s tanácsos felháborítónak tartja, hogy a megyei tanács 8,27 millió lejt (71%-ot) osztott a PSD-s vezetésű önkormányzatoknak, s csupán 3,38 milliót, vagyis 29%-ot a PNL-s vezetésű önkormányzatoknak. Holott a megye lakosságának csak 59%-a él 36 PSD-s vezetésű önkormányzatok területén, 41% pedig 33 PNL-s vezetésűekben, s annak megfelelően utóbbiaknak 4,73 millió járt volna.

Tavaly Bobora az ellenzékkel együttműködve osztotta el a pénzt népességarányosan. Sőt, a liberális önkormányzatoknak szánt összeg elosztását a PNL-s tanácsosokra bízta. Idén azonban a teljes összeget a megyei tanács PSD-s vezetősége osztotta el, a liberális tanácsosok kikerülésével.

A pénzből 4,95 millió a 14 városnak jutott, 6,7 millió pedig az 55 községnek. A városok közül a legtöbbet, 800 000 lejt Urikány (PSD) kapta, másik két PSD-s irányítású Zsil-völgyi város, Lupény és Vulkán, pedig 450 ezret (külön-külön). Szászváros, Piski és Vajdahunyad (mindhárom PSD-s irányítású) 400 000 lejt kaptak (egyenként), míg a PNL-s vezetésű Petrozsénynak csak 300 000, Dévának pedig csak 100 000 jutott. A községeknek 75 000 és 300 000 lej közötti összeg jutott, a maximumot Bucses, illetve a magyar lakosságú Lozsádot is magába foglaló Martinyesd kapta.

Bobora alaptalannak nevezve elutasította az ellenzéki vádakat, a pénzeket, mondta, az önkormányzatok szükségletei, fejlesztési projektjei és gazdasági teljesítőképessége szerint osztották el. A 60 000 lakosú Dévának például azért jutott négyszer kevesebb, mint az azonos népességű Vajdahunyadnak, mivel utóbbinál konkrét fejlesztési programok (beleértve EU-s projektek) zajlanak, előbbinél viszont jóval kevesebb. Ráadásul a megyeszékhely önerőből is jelentősebb bevételekre számít, mint bármely más város, nem szorul annyira a megye támogatására, mint a többiek.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'