MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 12.18

Fejlesztési tervek a vajdahunyadi magyar háznál

A régi ház (bal oldalt) és az új magyar ház Vajdahunyadon
A régi ház (bal oldalt) és az új magyar ház Vajdahunyadon

Ki kell használni a turizmust, hogy a helyi magyarság is profitáljon Vajdahunyad – és Hunyad megye – magyar történelmi és kulturális örökségéből. Ehhez azonban infrastruktúrára lenne szükség. A Corvin-Savaria magyar ház például nemcsak a közösségi összejövetelek helyszíne lehetne, hanem magyar turisztikai központ is. Ferenczi István helyi sikeres vállalkozó, a kohászvárosi RMDSZ szervezet és a magyar házat működtető Corvin-Savaria társaság elnöke legalábbis ezt célozza meg. Terveiről kérdeztük.

 

Kettős korszerűsítés

 

Mi a helyzet a régi házzal?

– Évek óta használatlan, könyveket senki sem kölcsönöz manapság. A magyar közösség rendezvényei régóta az új házban zajlanak, pontosabban annak földszinti részén, a nagyteremben. Az új ház emelete sincs igazán kihasználva. Mindkettő felújítását tervezem.

Már el is kezdték…

– Az ajtókat és ablakokat kicseréltük az országos RMDSZ támogatásával, a mindkét épület fűtését biztosító kazánt pedig önköltségből cseréltük ki. A két épület hőszigetelése következik, majd a szobák korszerűsítése és bebútorozása. Az udvar átrendezése és külső kerítés kicserélése sem maradhat el, szép téglakerítést tervezünk.

Nagyméretű korszerűsítés, bizonyára nem lesz olcsó.

– Pontos számokat nem tudnék mondani, legalább 50 000 lejbe kerül, de inkább 70-80 000-be. Pályázatokat készítünk, a Communitas Alapítvány (Kolozsvár) és a Bethlen Gábor Alap (Budapest) támogatására számítunk, de saját forrásainkkal is hozzájárulunk. Testvérmegyénk, a magyarországi Vas is jelezte, hogy támogat, ágyakat, bútorokat hoznak és munkával is segítenek. Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke biztosított támogatásáról, roppant nyitottnak és segítőkésznek bizonyult. Nyilván előbb járjanak le az ottani választások, konkrétumokról csak azok után beszélhetünk, akkor jönnek el hozzánk. Remélem, a nyárom már munkába is állnak.

 

Magyar turisztikai hálózat

 

Milyen célból korszerűsítené a két épületet?

– Kár lenne használatlanul hagyni az épület(ek)et, elszalasztani az idegenforgalmi fellendülés jelentette lehetőséget. A korszerűsítés után a régi ház 20-22 személy elszállásolására lenne alkalmas, az új ház emeletén pedig további 15 szálláshely kialakítását célozzuk. Utóbbi helyszínen már most is elszállásolhatunk 10 személyt, két mosdó és három zuhanyzó áll rendelkezésükre. Mindkét helyen emeletes ágyakkal fogadjuk a vendégeket.

Vajdahunyadon évek óta folyamatosan növekszik az idegenforgalom, a Hunyadiak ősi várának látogatottsága egyre nagyobb. Gondolom ebből indultak ki.

– Természetesen, hiszen tíz-tizenöt évvel ezelőtt évente olyan 20 000 turista látogatta meg a várat, manapság, pedig több mint 300 000-en. Ráadásul nagy részük – talán háromnegyedük – magyar, erdélyiek és magyarországiak együttvéve. Ezt a lehetőséget szeretnénk kihasználni, hogy a magyar turistákat magyar környezetben fogadhassuk. Olyan környezetben, ahol a helyiek találkozhatnak a magyarországi vagy székelyföldi vendégekkel, ahol együtt mulathatnak finom étel és ital mellett. Nemcsak a két ház felújítását célzom, hanem az udvar átalakítását is, hogy legyen minél barátságosabb. Azt akarnám, hogy a magyar ház legyen önfenntartó, sőt, többletjövedelemre tehessen szert, hogy legyen miből támogatni a helyi magyar közösség célkitűzéseit.

– Vajdahunyadi magyar turistaközpont lenne?

– Még annál is több. Magyar nyelvű szórólapok osztogatását tervezzük a várnál, melyben nemcsak a magyar házban kialakítandó helyi szálláslehetőségekről tájékoztatjuk az ideérkező nemzettársakat, hanem Hunyad megyei magyar útvonalat is tervezek. Melyben a megye magyar történelmi és kulturális jellegzetességeire hívnánk fel a figyelmet. Ehhez nyilván a többi település magyarságát is bevonnám, beleértve a Zsil völgyieket is, ők is a mieink, ők is fontosak számunkra, bizonyára ők is sok érdekességet tudnának felmutatni a magyar turistáknak. Az összefogást ilyen térre is kiterjesztenénk. Gondolom a megye többi magyar szervezetei is összefognak velünk, a magyar turisták pedig nyilván örvendenének, ha magyar környezetben tölthetnék Hunyad megyei utazásukat, a magyar történelmi is kulturális hagyaték megismerése mellett.

Csernakeresztúron sok panzió működik, melyek szinte magyar turistákra szakosodtak, s amelyek már szerveznek megyei magyar túrákat.

– Velük is együttműködünk, ők már régóta nagyszerű munkát végeznek. Tudomásom szerint Csernakeresztúron nincs akkora panzió, amely egymaga egy egész busznyi vendég elszállásolására képes lenne. Ilyesmit csak több panzió együtt tud megoldani, mi ebben nyújtanánk segítséget, nálunk 35-40 ember is elférne egyszerre.

Iskolakirándulásokra gondol?

– Főleg iskolabuszokra, de nem csak, kisebb csoportokat, vagy családokat is szívesen fogadunk. E téren is Vas megyei támogatásra számítunk, az ottani megyei tanács kötelékébe tartozó turisztikai iroda ajánlani fogja a Hunyad megyei magyar túrát.

– Sok sikert kívánok!

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'