JelenHaz
Kedd, 2019. november 19., 23.40

Felavatták a harmadik mentőállomást

Felavatták a harmadik mentőállomást
Felavatták a harmadik mentőállomást

Az első magyarországi önkéntes mentőegyesület Temesváron jött létre 1886-ban: a Török Császár kávéházban alapították meg helyi orvosok és polgárok a TÖMÉ-t (Temesvári Önkéntes Mentő Egyesület). A ló vontatta mentőkocsik korában egy tragédia gyorsította fel az első mentőegyesület megalakulását: a jelenlévők közül senki sem tudott segíteni egy folyóba esett fuldoklón. 133 évvel később újabb premierrel büszkélkedhet a Bánság fővárosa: 2019. szeptember 6-án az Aradi úton, a volt Mezőgazdasági Líceum területén felavatták Temesvár harmadik mentőállomását, ami a romániai vidéki városok esetében egyedülálló.

Az új mentőállomást 600 ezer lejes költséggel valósította meg a Temes Megyei Mentőszolgálat, amit a meglévő épület felújítására, a diszpécser terem felszerelésére és a mentőautók csarnokának kialakítására költöttek. A területet és a volt iskolaépületet a városháza adományozta a Mentőszolgálatnak. Az Aradi úti mentőállomás hat mentőautót kapott, amelyek közül négy a sürgősségi eseteket látja el, egyet betegszállításra használnak, egyet pedig sürgős orvosi vizsgálatok esetén vetnek be.

A mentőszolgálat főnöke, Iancu Leonida szerint az új mentőállomásnak köszönhetően átlagosan 5-6 percre csökkenhet a temesvári mentősök célba érkezésének várható ideje, ami nagyjából az egyharmada a törvényes 15 percnek. A kommunista érában egyetlen mentőállomás működött Temesváron a Temes Megyei Kórház szomszédságában. 1995-ben létrehozták a második mentőállomást a Városi Kórház mellett. Temesváron a rossz közlekedési feltételek teszik szükségessé több mentőállomás működtetését, a következő években egy negyedik mentőállomás létrehozása is indokolt lenne a mentőszolgálat főnöke szerint.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'