Fölszálott a páva

JelenHaz
Szombat, 2019. október 19., 05.05

Felbontották a szerződést az elkészült autópálya-szakasz kivitelezőjével

A Romániai Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) szerdán felbontotta a szerződést a dél-erdélyi A1-es autópálya elkészült, de át nem vett Marosillye (Ilia) és Holgya (Holdea) közötti 21 kilométeres szakaszának kivitelezőjével.

A hírt a romániai útépítéseket monitorozó, és a kivitelezőkkel jó kapcsolatokat ápoló Pro Infrastructura Egyesület jelentette be Facebook-oldalán. Az egyesület szerint a szerződésbontás olyan mintha egy ház felépítőjével a munka elvégzése után egy villanyégő hiánya miatt bontanának szerződést.
A román szállításügyi minisztériumnak alárendelt CNAIR augusztus 12-én tartotta a pályaszakasz műszaki ellenőrzését, és minőségi okokra hivatkozva elutasította a Teloxim Con Srl.–Comsa SA.–Aldesa Construcciones SA.–Arcadis Eurometudes SA spanyol konzorcium építette 21 kilométeres szakasz átvételét. Egy nappal később Razvan Cuc miniszter azt közölte, hogy 10 nap haladékot adott a kivitelezőnek a jelzett hibák kijavítására, valamint arra, hogy elfogadja a garancia kitolását a szerződésben rögzített négy évről tíz évre.
Egy héttel később a miniszter úgy nyilatkozott: hogyha az útépítő nem végzi el a kért javításokat, felbontják a szerződést, és a CNAIR saját költségen végezteti el ezeket. Akkor azt is bejelentette a miniszter, hogy augusztus végéig megnyitják az autópálya-szakaszt.
A Csanádpalota–Nagylak határátkelőhelytől Nagyszebenig tartó A1-es autópálya két megépült szakasza között jelenleg 44 kilométeres szakaszon kell letérni a pályáról a régi országútra. A 21 kilométeres Marosillye–Holgya szakasz átadásával ez a távolság 13 kilométeresre csökkenne.
A vitatott pályaszakasz építése 2013-ban kezdődött, és a munkálatokat 2016 májusáig kellett volna elvégezni. A CNAIR korábbi közlése szerint az útépítési szerződésben áfa nélkül 579,92 millió lejes (40,6 milliárd forint) kivitelezési díjban állapodtak meg a spanyol cégcsoporttal. Az összeg 85 százalékát az Európai Unió kohéziós alapjából, a fennmaradó részt a román költségvetésből biztosították. (MTI)

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'