Kedd, 2018. június 19., 17.22

Felborult az ingázó diákokat szállító kisbusz

Felborult az ingázó diákokat szállító kisbusz
Felborult az ingázó diákokat szállító kisbusz

Hétfőn reggel kevéssel 8 óra előtt Csernakeresztúr határában felborult a Vajdahunyadról Dévára ingázó magyar diákokat szállító kisbusz.

Az ISU jelentése szerint nyolc diákot azonnal kórházba szállítottak a mentők, de mindannyian eszméletnél voltak, és a jelek szerint csak kisebb sérüléseket szenvedtek. – 16 diákunk volt a buszon, jelenleg 14-en vannak kórházban, kivizsgálás végett. Nyolc diákot a mentők szállítottak el, további hat társukat a helyszínre érkező szülők vittek kórházba Dévára, illetve Vajdahunyadra. Ketten nem igényeltek kórházi ellátást. Az elmúlt másfél órában valamennyiükkel beszéltem, és úgy tűnik, hál’ Istennek enyhébb sérülésekről van szó – nyilatkozta hétfő délelőtt Kocsis Attila Levente, a Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatója, aki Balogh-Botár Károly Csaba igazgatóhelyettessel azonnal a baleset helyszínére sietetett. Az intézményvezető hangsúlyozta: a gyermekeket szállító busz nem iskolabusz volt. – Az érvényben lévő törvény értelmében az iskolabuszok kizárólag a közigazgatásilag Dévához tartozó településekről szállíthatják a gyermekeket, a mi esetünkben Csernakeresztúrról. A Vajdahunyadról ingázó diákok számára két törvényes lehetőség kínálkozott. Az egyik, hogy a rendes városközti buszon jöjjenek be naponta Dévára, ez azonban azt feltételezte, hogy a városban kijelölt buszmegállóban szállnak le, ahonnan még el kell gyalogolniuk az iskolába. Ez elemista kisdiákoknál elég problémásnak mutatkozott. A másik, biztonságosabbnak és valamivel olcsóbbnak mutatkozó alternatíva alapján a tanintézmény szerződést kötött egy szállító céggel, amely minden reggel a város négy pontjában vette fel a vajdahunyadi diákokat és az iskola kapujáig hozta őket. A SC. Eurocomplex SRL céggel tíz éve van ilyen jellegű szerződésünk és eddig kifogástalanul működött a diákok ingáztatása – magyarázta az iskolaigazgató.

A hétfői balesetet azonban a jelek szerint a buszsofőr okozta. A rendőrségi jelentés alapján ugyanis a 61 éves autóvezető elaludt a volánnál, és a jármű lesodródott az útról, beborulva az árokba. A balesetet követő alkoholteszten a sofőr leheletében 0,34 mg/l alkoholttaláltak – közölte Niţu Bogdan rendőrségi szóvivő.

 

– A baleset nyomán azonnali hatállyal felbontottuk a szerződést a szállító céggel. Egyelőre a diákok egyénileg oldják meg az ingázást – közölte hétfő délután az iskolaigazgató. A balesetet szenvedett diákok állapotának alakulásáról elmondta: a kora délutáni órákra a gyermekek többségét hazaengedték. – Mindannyiukat meglátogattuk. Az ijedtség feldolgozása mellett többen szorultak kezelésre, kisebb sérülések miatt. De délutánra többségüket kiengedték a kórházból. Vajdahunyadon kettő, Déván egy diák maradt kórházban, megfigyelés végett – fogalmazott az iskolaigazgató. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'