MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 08.15

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy korrupt tanárt

Két év és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az aradi törvényszék Lucian Păiuşant, az Aradi Vasile Goldiş Nyugati Egyetem (UVVG) orvosi karának tanárát, miután az beismerte tettét, és vádalkut kötött az ügyészséggel – közölte az igazságszolgáltatási intézmény. Lucian Păiuşant több tanártársával együtt azzal vádolták, hogy pénzösszegek ellenében engedett át a vizsgákon külföldi diákokat.

Az említett felsőoktatási intézmény négy tanára és két informatikusa ellen tavaly júliusban indult eljárás, miután kiderült, hogy több külföldi diák különböző pénzösszegeket fizetett azért, hogy magas osztályzatot kapjon a vizsgákon. Az eljárás során a gyanúsítottak egy része ellen előzetes letartóztatási parancsot adtak ki, másokat házi őrizetbe helyeztek.

Az aradi törvényszék honlapján közzétett tájékoztatás szerint a bírói testület elfogadta az ügyészség és a Lucian Păiuşan között kötött vádalkut, és vesztegetés ismételt elfogadásáért két év és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottat.

A jogerős ítélet kimondásától 3 éven át Păiuşan nem taníthat egyetemen és nem vállalhat köztisztséget.

Az ítélet értelmében ugyanakkor elkoboztak tőle 1850 eurót, tizenegy diákjának pedig, akikről kiderült, hogy megvásárolták vizsgajegyeiket, újból le kell vizsgázniuk. A vádlottnak 4100 lej perköltséget kell kifizetnie.

Az ítélet nem jogerős, tíz napon belül megfellebbezhető.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'