Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. november 18., 05.47

FélTESZT: „Sírva nevetünk...”

Balázs Attila színművész, színház-igazgató
Balázs Attila színművész, színház-igazgató

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház sajtóközleménye szerint csak FélTESZT lesz a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozóból, mert a fesztivál költségvetése a felére csökkent. Mi is történt valójában? Mi okozta a fesztivál költségvetésének a csökkenését? – kérdeztük Balázs Attila direktortól.

„Az egész országos költségvetés kevesebb, a temesvári költségvetés megszavazása késett, csak két héttel a fesztiválkezdés előtt tudtuk meg. Ha mi akkor kezdjük el szervezni a fesztivált, akkor biztosan senki nem vesz bennünket komolyan. Egy előzetes programot már kiadtunk a fesztiválról, amit úgy terveztünk meg, hogy beleférjen a költségvetésbe. Kaptunk is hozzá költségvetés-kiegészítést, de a büdzsé elosztása egészen más, mint ahogy mi számoltuk. Ennek fényében most tűzoltó-módszerekkel kell ezt a fesztivált létrehoznunk, a rendelkezésünkre álló költségvetésből ennyit tudunk vállalni. Ez nem megy a minőség rovására természetesen. A FélTESZT nem azt jelenti, hogy fél minőség, hanem azt, hogy nem lehet annyira dúskálni az előadásokban.”

– Hány előadás marad el az előzetesen bejelentett programból? Milyen következményekkel jár az előadások egy részének a lemondása?

– Hat előadás marad el a tervezett 17-ből. Konkrétan azok maradnak el, amelyeket nem a saját termeinkbe terveztünk. Ez lesz a 12. TESZT fesztivál, a FélTESZT a 12-nek az ½-e. Ez a sírva nevetés szüleménye, az embernek kínjában támadnak ilyen ötletei. Az elmaradt előadások miatt sok galiba lesz, hiszen repülőjegyeket, szállodát kellett foglalnunk a vendégművészeknek. Ezért nem sokan dicsérnek mostanában engem, az ellenkezőjét mindenki képzelje hozzá.”


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'