Szombat, 2018. október 20., 03.36

Felújított orvosi rendelő, korszerűsített közvilágítás Végváron

Csáki Károly végvári polgármester
Csáki Károly végvári polgármester

A Végvári Falunapok alkalmából a 2016-ban RMDSZ színekben újraválasztott Csáki Károly polgármester számolt be a Nyugati Jelennek a közelmúlt megvalósításairól, illetve a község fejlesztésére irányuló tervekről.

 

– Sikerült a község mindhárom településén az utcai világítást korszerűsíteni – nyilatkozta lapunknak a végvári polgármester –, a régi lámpákat kicseréltük takarékos LED-es lámpákra, így 60%-ot meg tudunk spórolni az energiafogyasztásból! Erősebb fény is van az utcákon a korszerű lámpatesteknek köszönhetően, ezzel a közbiztonság problémáját is nagyrészt megoldottuk, mert a tolvajok könnyebben mozogtak a sötét utcákon. A korszerű világítótestnek köszönhetően a községháza által adminisztrált épületek (óvodák, iskolák stb.) esetében is csökkent a villamosenergia-fogyasztás.

– Milyen fejlesztéseket terveznek Végváron a következő időszakban?

– Jövő héten adjuk le azt a pályázatot, amelyikből a Végvári Általános Iskola bentlakását fogjuk felújítani. Egy komoly beruházásról van szó, 14-16 gyermek számára biztosítunk szállást, étkeztetést, konyha is működik majd az épületben. A végvári orvosi rendelő felújítására is kaptunk egy szép összeget, amelyből egy új épületet is építünk a régi orvosi rendelő mellé.

– Az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDL) keretében milyen pályázatokat hagytak jóvá Végvárnak?

– Sikerült támogatást kapni a Végvár és Sósd (Krassó-Szörény megye) közötti út leaszfaltozására. Ezt a pályázatot már jóváhagyták, és hamarosan elindítjuk az eljárást, benyújtjuk a kért dokumentációkat. A Temes és Krassó-Szörény megyét összekötő útnak különösen nagy a jelentősége, mert errefelé 19 kilométerrel rövidebb lesz az út Temesvár és Resicabánya között. Egyesek örülnek ennek az útnak, mert sokan ingáznak Resicabányáról Temesvárra, mások kevésbé örülnek, mert attól félnek, hogy majd túlságosan megnő az átmenő forgalom Végvár központjában. Én azt remélem, hogy a településünk előnyére válik ennek az útnak a leaszfaltozása. Közvetlen hozadéka is lesz e projektnek, mert a Sósd felé kivezető utcákat is leaszfaltozzák ennek a pályázatnak a keretében. Kevésbé jó hír, hogy a többi végvári utca aszfaltozására nem tudtunk pénzt szerezni.

– Közösségi oldalakról értesültünk arról, hogy Végvár francia testvértelepülésén, Cahuzac sur Vére-ben új Végvár (Tormac) feliratú táblákat helyeztek ki.

– Ez a legrégebbi testvértelepülési kapcsolatunk, és Cahuzac sur Vére-ben már 1994-ben felavatták a Végvár teret (Place de Tormac). Azóta sok idő telt el és a régi táblák tönkrementek, idén új táblákat helyeztek ki francia testvértelepülésünkön. Jövőre mi viszonozni fogjuk ezt a gesztust, mert Végvár bejáratainál is kicseréljük a táblákat, és akkor francia testvértelepülésünk neve is szerepelni fog az új táblákon. A Temesvár felőli bejáratunknál egy különlegesebb „totemoszlopot” helyezünk ki, amely egy régi várnak a részletét fogja ábrázolni, így szeretnénk településünknek a nevét is illusztrálni az új táblákon.

– Köszönöm a beszélgetést és további sok sikert kívánok!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'