Kedd, 2018. december 18., 17.42

Felvinc-napok, 2010

Idén július 30.– augusztus 1. között ismét megszervezték a Felvinc-napokat, immár ötödik alkalommal. Ahogy a szervezők mondták: számukra igazi ünneppé válnak ezek a napok, hiszen a találkozásnak, az együttlétnek, a közösség megerősítésének jeles napjai, ugyanakkor a kultúra, hagyomány ápolásának és továbbításának nagy lehetősége.


A háromnapos rendezvénysorozat megnyitóját péntek este Bárocz Huba esperes, helyi református lelkész tartotta, köszöntötte a felvinci Vigadóban összegyűlt nagyszámú közönséget. Ezt követően Felvinc polgármestere dicsérte a helyi magyar közösség együvé tartozásának akaratát.

Ezt követően Beder Tibor „Apadó fájdalom” című könyvét mutatta be, számos Felvinchez és Aranyosszékhez kapcsolódó történetet mondott el.

Az est fénypontja a felvinci néptánccsoport fellépése volt, amelyben 5 és 45 év közöttiek táncolnak. A csoport 2007-ben alakult és ma olyan népes, hogy már alig fér a színpadon. A háromnapos rendezvényre meghívott szlovéniai Goricki Lajkosi zenekar a megnyitó-ünnepség közepette érkezett meg Felvincre, és a fáradságos, hosszú út ellenére egy kis ízelítőt adott a közönségnek másnapi műsorából.

Az első nap itt még nem zárult le: a Vigadóból a közönség és a meghívottak átsétáltak a gyülekezeti terem udvarára, ahol már várta őket a három nagy üstben készített ízletes bográcsgulyás. Ennek elfogasztása közben, az est további részében nótázásra is sor került, ennek hangszeres hátterét a magyarlapádi Pirospántlikások biztosították.

Szombat első fele a gyerekek és fiatalok délelőttje volt. Bárocz Lehel és Rănoiu Aranka gondoskodtak a fiatalabb korosztály szórakozásáról. Az 5–13 év közötti gyerekek gólyalábon járással, íjazásban, kötélhúzásban és -mászásban, autóvontatásban, dartsban és bicikliversenyen mérhették össze ügyességüket.A szombat délután szép képzőművészeti kiállítással kezdődött, ahol helybéli alkotóknak a munkáit mutatták be. A kiállítást a kolozsvári származású, de Felvincen élő Sipos László képzőművész nyitotta meg. Ezt követően életút-beszélgetés zajlott, a falu három idős lakosát, Felvinczi Józsefet, Lazsádi Domokost és Szabó Pált Szacsvai Kinga faggatta a második világháború előtt, alatt és után történtekről. A folytatásban Felvinc tudós szemmel címmel Bárocz Álmos tartott előadást a 907-es pozsonyi csata előzményeiről és lezajlásáról, majd Vincze Boglárka a Létom patak tanulmányozásáról számolt be. Időközben az udvaron már javában sült a miccs és a kürtőskalács, és a délelőtti vetélkedők nyerteseit is díjazták.Az előadások végeztével a gyülekezeti teremből a közönség kivonult az udvarra, ahol mások is csatlakoztak hozzájuk és lelkesen várták a szlovéniai Goricki Lajkosi zenekar fellépését. A zenekar érdekes hagyományos hangszereken játszott, mint a lopótök, házi mosógép, harmonika, dob, kasza és gereblye. A közönség nagy tapssal és ujjongással viszonozta a fellépést.A szombati napot esti mulatság és tábortűz zárta.

Vasárnap, az ünnepi istentiszteleten Bárocz Huba református lelkész köszönetet mondott mindazoknak, akik a háromnapos rendezvény jó kimenetelében szerepet vállaltak. Az istentisztelet keretében Béres Melinda hegedűművész hangversenyét is meghallgathatták az egybegyűltek, majd köszöntötték azokat a házastársakat, akik a felvinci református templomban 50, illetve 25 éve fogadtak örök hűséget egymásnak.

A rendezvénysorozat délután a sportpályán megrendezett focibajnoksággal zárult, ahol mintegy hat csapat mérte össze tudását.

A Felvinc-napok sikeréért dolgozók között meg kell említenünk a lelkes szervezőket, mint például Bárocz Huba esperest, Vincze András alpolgármestert, Tűri Aranka tiszteletes asszonyt, Bárocz Lehelt, Rănoiu Arankát, de sok más név is ide kívánkozna. A szervezők remélik, hogy jövőre, hatodik alkalommal is sikerül megszervezni a Felvinc-napokat és jövőre is szép számban eljönnek a helybeliek és a Felvincről elszármazottak.

Bíró András

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'