MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 14.23

Fergeteges szüreti mulatság Óteleken

Fergeteges szüreti mulatság az óteleki Kultúrotthonban
Fergeteges szüreti mulatság az óteleki Kultúrotthonban

A Temes megyei Óteleken október  21-én, szombaton tartották meg a hagyományos szüreti mulatságot. A csőszleányok és a csőszlegény jelöltek már a reggeli órákban nekiláttak a nagy munkának: a falu kertjeiben leszüretelt szőlővel, paprikával, kukoricacsövekkel, szőlővenyigével feldíszíteni a Kultúrotthont, a több évtizedes hagyomány szerint. Az esti órákban a határon inneni és túli vendégek folyamatosan érkeztek, akiket a szépen feldíszített Kultúrotthonban friss gyümölcsökkel és az óteleki háziasszonyok által készített finom bográcsossal várták a közös vacsorára. Amikor az összes szórakozni vágyó már jelen volt, Kozma István, az Ótelek Magyarul Magyarokért Egyesület elnöke, a szüreti bál fő szervezője köszöntött minden jelenlévőt. Az ünnepi megnyitót követően tánccsoportok és népdalénekesek mutatták be ünnepi műsorukat. Elsők között a Petrovici Gyöngyi tanítónő által vezetett Csenei Általános Iskola növendékei cigány táncot mutattak be, majd Petrovici Izabella és Petrovici Norbert csodaszép keringővel és latin tánccal színesítették a gálaműsort. A környék ismert nótaénekese, a magyarszentmártoni Boros György magyar nótákat adott elő, a nótázásba a közönség is bekapcsolódott. Az újszentesi Butykos Néptánccsoport tizenkét pár táncosa az eseményhez illő csősztáncot mutatott be, melyet a közönség visszatapsolt, nagyra értékelve Bálint József táncoktató és a tánccsoport csodálatos előadását. A Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző (amelyet szoros kapcsolatok fűznek Ótelekhez) a Závoda Ferenc vezette küldöttség által képviseltette magát a szüreti mulatságon. A szarvasiak meglepetés-ajándékkal érkeztek: elhoztak Ótelekre egy kis tánccsoportot, amely akrobatikus rock and roll táncot mutatott be, de velük jött a szarvasi leánykórus is, amely citerazenekar kíséretével magyar és szlovák népdalokat adott elő. A népszerű vajdasági Szabó Dékány Zsófia nótaénekesnő, az adahatári tanyavilágról szóló énekekkel szórakoztatta és perdítette táncra a közönséget.

A gálaműsor után a hagyományos szüreti bál következett: megválasztották az idei csőszbírókat, majd a csőszleányok és csőszlegények nekiláttak a szőlő csőszködéséhez, aki lopni mert, azt elvezették a csőszbírókhoz, akik kiszabták a bírságot a lopott szőlőre, almára. A csőszök munkáját nehezítették a mulatozók, a kultúrotthonban közben pergett a tánc, a fáradhatatlan Adai Homokóra együttes muzsikájára, akik reggelig megállás nélkül húzták a talpalávalót. A vendégek a batyubálba elhoztak magukkal minden finomságot, a legízletesebb kalács a muzslyai vendégeké volt. Minden meghívott egy-egy kis ajándékot adományozott az éjfél utáni tombolahúzásra, amiket a két nagy kosár szőlővel együtt sorsoltak ki. Az egyiket a Magyarcsernyei Hagyományápoló Egyesület tagja vihette haza, míg a másik szőlőskosarat óteleki szerencsés nyerte meg.

A bál résztvevői több bánsági helységből gyűltek össze, így Torontálkeresztesről, Magyarszentmártonból, de a vajdasági Tóbáról is a fiatalság Ótelekre jött mulatni. A szüreti bál énekes sztárja Szabó Dékány Zsófia volt, aki már a Száztagú Cigányzenekarral is, fellépett. ,,Első alkalommal veszek részt az óteleki szüreti bálon – nyilatkozta a népszerű énekesnő –, de a szívélyes fogadtatás rögtön megragadott. A terem díszítése gazdag és ízléses, egyben hagyományos is. Az egészen érződik a közösségi hangulat, az összetartás és az összetartozás szelleme. A különböző vidékekről érkezett emberek, csoportok, a fiataloktól egészen az idősekig, mind ezt a hangulatot hozták magukkal. A műsor is nagyon tetszett, kiváltképp a szüreti tánc, ami annyira hiteles volt, hogy szinte magam előtt láttam nagyanyáink régi szüreti mulatságait. Amikor is betakarították a szőlőt és a fáradságos munka után a legényeknek-lányoknak járt a várva-várt szórakozás. Ez volt az igazi szívből jövő szórakozás: az éneklés, mulatozás, a tánc... és nem a mai modern diszkó. Ezt próbáltuk mi is átérezni, és azt hiszem, sikerült is, mert a hajnalig tartó bál végéig kitartottunk! Új barátságok szövődtek, a régiek pedig még erősebbek lettek. Ezúton is köszönjük a meghívást, a szeretetteljes fogadtatást, valamint szervezőknek a fáradságos munkát. Remélem jövőre is itt leszünk!”

A rendezvény végén Kozma István szervező elmondta, hogy ilyen jól sikerült bál, ilyen sok résztvevővel talán még soha nem volt Óteleken!

 

Molnár Géza fényképes tudósítása


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Zoltan Kovacs / Csütörtök, 2017. október 26., 21.27 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Valoban egy felejthetetlen elmeny marad ez a bal!Csodalatos volt,minden szempontbol!Szivbol koszonjuk!!!
Hozzászólt: .... / Szerda, 2017. október 25., 23.43 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

13 pár !!! ;-)
Hozzászólt: Simonfi Sándor / Szerda, 2017. október 25., 20.09 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Bálint József nem táncoktató a Butykos néptánccsoportná l!!!!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'