MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 08.00

Focikupa és Hazajáró Lupényban

Gillemot: a Gillemot Ferenc focikupa résztvevői
Gillemot: a Gillemot Ferenc focikupa résztvevői

Érdekes közösség-összetartó rendezvények zajlottak a napokban a Zsil-völgyi Lupényban. A helyei RMDSZ szervezésében második alkalommal rendezték meg a Gillemot Ferenc/focikupát, melyen a lupényi Barbárock diadalmaskodtak, megelőzve a Fehér megyei csapatot, illetve a Szász János helyi plébános által összeállított petrozsényi csapatot. Nem is annyira a verseny volt a fő cél, hanem a közös magyar program, illetve a történelmi múltból való merítés.

Gillemot Ferenc ugyanis a magyar foci egyik úttörője volt, s a magyar labdarúgó/válogatott legelső szövetségi kapitánya 1902 és 1904 között. Az első világháborúban hazája szolgálatába állt fegyverrel a kezében, s 1916 novemberében a Petrozsény melletti hegyekben halt hős halált az ezeréves határ védelmében. Az ő tiszteletére nevezték el a focikupát, mondta Benedekfi Dávid, a lupényi RMDSZ elnöke.

Kedden délután újabb színvonalas rendezvényen vettek részt a lupényi és környező bányavidéki városokból érkezett magyarok. A Duna TV közkedvelt Hazajáró turisztikai-honismereti magazinműsor-sorozat készítői látogattak el a Zsil völgyébe, immár hatodszor. Ezúttal azonban nem hegyi barangolásra, filmforgatásra érkeztek, hanem közönségtalálkozóra. A 369. ilyen közönségtalálkozóra Kárpát-medence szerte.

Kétórás tartalmas előadásukban a váci eredetű Kenyeres Oszkár és a felvidéki születésű, büszke palóc Jakab Sándor a Hazajáró elkészítésének kulisszatitkait osztotta meg a közönséggel, humoros előadásban. Hegyi túráik során a hazajárók mindenekelőtt a Kárpát-medencét körülzáró hegyeket járták be, erről forgatnak 26 perces filmeket. Igen ám, de a sorozat minden egyes epizódjához körülbelül 2-3 napot túráznak, 5 órát filmeznek, ebből válogatják ki a műsorba kerülő részeket. Figyelmük sok mindenre kiterjed, a Hazajáró célja a Kárpát-medence természeti, kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek és az ott élő magyarok mindennapjainak a megismertetése. Felkeresik és bemutatják a helyek, műemlékek és egyéb érdekességek történetét, nevezetességeit, szokásait, érdekes embereket, azzal a céllal, hogy kedvet csináljanak a magyarországi és határon túli magyar közönségnek a Kárpát-medence megismeréséhez és a kölcsönös összetartás tudatosítására és megerősítésére. Nemcsak a magyarországiak ismerhetik meg például Kárpátalját, hanem az erdélyi magyarok is a Felvidék nevezetességeit.

A Hazajáró 2011-es kezdete óta Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor több, mint 2700 kilométert gyalogolt, kb. 500 napot töltött túrázással és bejárták a Kárpátok 2000 méter fölötti csúcsainak 80 %-t. 320 helyszínen jártak az elcsatolt területeken, olyan helyekre is eljutottak, ahol korábban nem járt forgatócsoport. Számos kalandban vettek részt, rengeteg érdekes emberrel találkoztak, sok-sok felejthetetlen emlékben részesültek. Aligha meglepő mindezek után, hogy számos kitüntetést kaptak az évek során, számukra azonban a Magyar Örökség/díja a legértékesebb.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'