JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 16.04
Próbáztatás és avatóünnepség a dévai cserkészcsapatban

Fogadom, hogy híven teljesítem kötelességeimet

A Hunyad Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság az idei Ifjúsági Nap keretében támogatta a dévai cserkészcsapat próbáztatását
A Hunyad Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság az idei Ifjúsági Nap keretében támogatta a dévai cserkészcsapat próbáztatását

....amelyekkel Istennek, hazámnak, nemzetemnek és embertársaimnak tartozom – hangzott vasárnap a dévai Szent Antal templomban, ahol  8 cserkész, 3 kiscserkész és 4 farkaskölyök tett ígéretet, illetve fogadalmat. Az ünnepélyes mozzanatot megelőzően a hétvégén kétnapos próbáztatáson vettek részt Piskin, a római katolikus templomkertben, illetve az Ócskay arborétumban. – A farkaskölyök- és kiscserkész-jelölteknek igyekeztünk meseszerű próbáztatást szervezni, melynek alapjául A szorgos és a rest lány című népmese szolgált. A különböző állomásokon horzsolt sebet kellett ellátniuk, megtettni egy éhes társukat, kőből kirakni a tűzhelyet – egyszóval olyan feladatokat kellett megoldaniuk, amelyekkel bizonyítani tudták, hogy érettek már a farkaskölyök-, illetve kiscserkész-nyakkendő viselésére. A „jótett helyébe jót várj" mesebeli axiómához igazodva minden állomáson jutalmat kaptak, amelyet a soron következő próbatételnél tudtak hasznosítani – számolt be János Zsuzsa felnőtt cserkészvezető, aki társával, Kajcsa Erikával és Daradics János cserkésztiszttel, valamint a csapat őrsvezetőivel közösen szervezte meg a  hétvégi próbáztatást és fogadalomtételt.

A cserkészjelölteknek kicsit komolyabb próbákon kellett helytállniuk, bár a mesevilágtól ők sem szakadtak el egészen. – Harry Poter és a bölcsek köve történetére épült a próbáztatás, melyben helyet kapott egy troll megkötözése, állatlábnyomok beazonosítása, titkosírással írt levél megfejtése, tűzrakás és egy háromfejű kutya népdallal történő elaltatása. Ezen kívül a cserkésztörvényekre utaló konkrét kérdésekre is válaszolniuk kellett a jelölteknek. 

A próbáztatók szerint valamennyien derekasan helytálltak. A jó hangulatú cserkészhétvége után vasárnap ünnepi díszben vonult be a csapat a dévai Szent Antal templomba, ahol a közeli családtagok előtt tehettek ígéretet és fogadalmat arról, hogy további életükben Isten és embertársaik szolgálatára lesznek.

Sok éve vágyunk arra, hogy a fogadalomtétel ünnepélyes keretek között, templomban történjen meg. Nem szeretnénk feladni ennek a pillanatnak a csapaton belüli meghitt hangulatát, de fontosnak tartottuk, hogy velünk legyenek azok a szülők is, akik évek óta kitartóan támogatják a csapatot és mindazok, akik időt és energiát áldoznak, hogy a gyermekek rendszeresen részt vegyenek a cserkészfoglalkozásokon, táborokban, portyákon. Az Isten házában tett fogadalom mindannyiunk számára különleges és maradandó élményt jelent – fogalmazott Daradics János, csapatparancsnok.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'