Hétfõ, 2018. december 10., 01.36

„Fokozatosan bevezetik a diktatúrát”

Két temesvári civilszervezet, a Temesvári Kezdeményezés és a Temesvár Társaság közös közleményt adott ki, amelyben a szólásszabadság védelmére kelnek a közösségi oldalakon és arra figyelmeztetnek: orosz és török mintára, nálunk is teret hódít az autoritarizmus és fokozatosan bevezetik a diktatúrát.

A közlemény aláírói aggodalommal veszik tudomásul, hogy a Temes megyei Rendőrség figyelme hirtelen a civil tiltakozó megmozdulások szervezőinek a közösségi oldalakon elkövetett állítólagos uszító megnyilatkozásaira terelődött. „Meglepőnek tartjuk, hogy a virtuális közeg megtisztítását éppen azoknak a személyeknek a felelősségre vonásával kezdik, akik egyik alapvető alkotmányos jogukkal éltek: szabadon nyilvánítottak véleményt. Valamennyi Temesváron lezajlott tiltakozó megmozdulásra a Városháza engedélyével került sor és a Csendőrség felügyelete mellett, incidensek nélkül lezajlottak. Azok után, hogy országszerte több ezer euró értékű bírságokat róttak ki a tiltakozókra, civil aktivistákat fosztottak meg jogtalanul a szabadságuktól, a virtuális közegben elkövetett feltételezett uszítások miatt lefolytatott rendőrségi vizsgálatok a politikai üldöztetésről szólnak, amelynek a jelenlegi rezsim ellenzői az áldozatai. Bárki, aki elutasítja a jelenlegi politikai hatalom bűnöző kilengéseit, zaklatásra, szabadságvesztésre és elmarasztaló bírósági ítéletre számíthat, az Oroszországban és Törökországban bevezetett modell szerint. Figyelmeztetjük a polgárokat, hogy a hatalom fokozatosan bevezeti a diktatúrát (…).”

Az aláíró civilszervezetek január 20-án 18 órától újabb tiltakozásra invitálják a temesváriakat az Opera térre, a forradalom jelképes helyszínére.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'