JelenHaz
Szombat, 2019. december 07., 01.27

Fokozott ellenőrzések a szerbiai anthrax-járvány miatt

Fokozott ellenőrzések a szerbiai anthrax-járvány miatt
Fokozott ellenőrzések a szerbiai anthrax-járvány miatt

Járványügyi értesítést kapott az Arad, Temes, illetve a Krassó-Szörény megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság a szerbiai törökbecsei községben (Bocsár és Karlova-Beodra területén) kimutatott anthrax-járvány miatt. 

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) vezetője, dr. Radu Roatiş-Cheţan a román országhatártól mintegy 60 km-re kiütött járvány kapcsán arra kérte az említett megyei igazgatókat, hogy szigorítsák a fertőzött területről származó élőállat-szállítmányok, állati eredetű termékek ellenőrzését, de kövessék nyomon az említett megyék közötti szállítmányokat is.

A szakemberek szerint az anthrax vagy lépfene a mocsaras vidékeken fordul elő a leggyakrabban, ahol magas a talajvíz. A spórák akár húsz, harminc év nyugalmi idő után is képesek a felszínre kerülni és fertőzést okozni. A fertőzés leginkább a kérődző állatokat veszélyezteti, de a beteg állatokkal vagy a tőlük származó termékekkel való közvetlen érintkezés révén az emberben is kialakulhat. A kórokozó emberről-emberre nem terjed.

A fertőzött területeket most fertőtlenítik, az állatokat pedig beoltják. Az érintett vidéken tilos az állatkereskedés.

Az ANSVSA által szombaton kibocsátott sajtóközlemény értelmében a romániai állatorvosi hatóságok készenlétben állnak, az ország területén egyelőre nem kell tartani a fertőzéstől.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'