Vasárnap, 2018. december 16., 16.51
Beszélgetés Kranowszky Nagy Andrea kuratóriumi elnökkel

Fokozott figyelmet a minőségre és a gyermekek fejlesztésére

Kranowszky Nagy Andrea az új kuratóriumi elnök
Kranowszky Nagy Andrea az új kuratóriumi elnök

Kranowszky Nagy Andreát, az Alma Mater Alapítvány kuratóriumának frissen megválasztott elnökét a közgyűlés végén a tervei felől faggattuk.

 

Gratulálok a megválasztásához! Az Alapítvány eddigi működéséhez viszonyítva, milyen újító elképzelései vannak?

– Köszönöm a gratulációt. Az új kuratórium felállását követően, szeretnénk új vágányra állítani az Alapítványt, de minden az aradi és a megyei magyar nyelvű oktatásra vonatkozó eddig bevált módszert szeretnénk megtartani. Ugyanakkor ki szeretnénk őket bővíteni akár új kommunikációs formában vagy új rendezvények szervezésével. Olyanokkal, amelyek az eddigiekhez viszonyítva nagyobb magyar közösségeket tudnak megmozgatni abból a célból, hogy minél több magyar gyermeket irányítsunk az anyanyelvű oktatási intézményeinkbe.

– A közgyűlésen számos oktatásjobbító, a diákok toborzására vonatkozó elmélet elhangzott, de senki nem mondta meg: ki fog házalni azon családok gyermekeinek a felkutatásáért, akik kiesnek a magyar média vagy kultúra hatásköréből?

– Szerintem lassan el kell indulni azon nézet felé, hogy a magyar oktatásban való részvétel megtiszteltetés. Éppen ezért, a köztudatba be kell ivódnia: az anyanyelvű oktatás a legmagasabb színvonalú, a leghatékonyabb az érvényesüléshez! Meg kell találnunk azokat a kommunikációs eszközöket, amelyek révén, akár szájról-szájra történő terjesztéssel, vagy a sajtóban, akár rendezvényeken is terjesztjük: a magyar oktatásban részt vevő gyermekek vagy az egész közösség milyen magas színvonalat tud teljesíteni. Ez által kellene ösztönzésre bírnunk a szülőket a magyar oktatáshoz való pozitív hozzáállásra. Ez egy lassú folyamat, de mindenképp a minőség felé kell irányítani. Azáltal, hogy a diákjaink kimagasló eredményeket érnek el, vonzóbbá kell tennünk az anyanyelvű oktatást. A szülőknek meg kall mutatnunk: ha a gyermekük nálunk tanul, erre a magas színvonalra tud eljutni. Példát kell mutatnunk, hogy az eredményeink pozitívan hassanak vissza a tanulótoborzásra.

– Véleménye szerint az Alma Mater Alapítvány változtathat az oktatás módján a minőség eléréséért?

– Támogathatja azokat a fejlesztési formákat, amelyek a minőségi oktatáshoz vezetnek. Ez lehet a gyermekek, de akár a pedagógusok képzésével is.

– A délutáni foglalkozások már ide tartoznak?

– Igen, ezeket fontos dolognak, az első lépésnek tartom, ezért fejleszteni kell!

– Kuratóriumi elnökként, és a Csikybe járó kisdiák édesanyjaként miért javasolná, hogy mások is ide vagy valamelyik magyar oktatási intézménybe adják a gyermeküket?

– Egy magyar, de akár félig magyar családban is megvan a hagyomány, a baráti kör. Éppen ezért, a gyermeknek az életben is tovább kell vinnie a baráti, az ismerősi kör vagy a családi hagyományokat. Mert az iskolában is ugyanazokat az ismerős arcokat találja meg az udvaron játszva vagy az osztályteremben tanulva, mint otthon. Ez által kiegyensúlyozott fejlődés  biztosítható a gyermek részére. Ezt már óvodai szinten el kell kezdeni, ezért az óvónők ez irányú képzése nagyon fontos abban, hogy az elkövetkező generáció ugyanazt az oktatási rendszert folytassa. Mindent egybevetve, fokozott figyelmet kívánunk fordítani az oktatás minőségére, illetve a gyermekeknek a fejlesztésére!

– Köszönöm szépen, sok sikert kívánok.

– Én köszönöm a lehetőséget.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'