Fresh Corner
Csütörtök, 2019. április 25., 12.51

Folyamatosan várják az önkéntes véradókat

Folyamatosan várják az önkéntes véradókat
Folyamatosan várják az önkéntes véradókat

Leginkább A negatív és 0 negatív típusú vérre, de többnyire minden vércsoportú önkéntes véradót várnak folyamatosan az Arad Megyei Vérközpontba – olvasható az intézmény legújabb, lakossághoz intézett felhívásában.

Rendszeresen vérhiánnyal küzdenek, nemcsak a megyében, hanem az egész országban az egészségügyi intézmények.

Véradásra jelentkezhet minden 18 és 60 év közötti egészséges felnőtt ember, a férfiak pedig akár 5-ször, nők 4-szer adhatnak vért egy évben. Két teljes véradás között legkevesebb 56 napnak kell eltelnie, a véradást orvosi vizsgálat előzi meg. A véradók egy szabadnapot (a véradás napját), 7 darab ételjegyet és ingyenes véranalízist kapnak.

Az egészségügyi előírásoknak megfelelően alkalmanként 450 ml vér levételére kerül sor, melyet steril, egyszerhasználatos, műanyag zsákba, vérvételi rázómérleg segítségével gyűjtenek be. Ideális esetben kb. 5–10 perc az egész folyamat, a teljes procedúra sincs több fél óránál, és érdemes utána 5–10 percet pihenni, ülni, és a folyadékot pótolni.

Az Arad Megyei Vérközpontban (Andrényi Károly út 4. szám, telefon: 0357-432-914) hétfőtől péntekig 8–13 óra között várják az önkéntes véradókat.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'