Vasárnap, 2019. február 17., 20.46

Folytatódik a közpénzpazarlási botrány Déván

Florin Oancea (balra) és Răzvan Mareş a tavaly őszi választási kampányban. Hol van már a tavalyi hó?
Florin Oancea (balra) és Răzvan Mareş a tavaly őszi választási kampányban. Hol van már a tavalyi hó?

Politikai síkra terelődik a dévai közpénzekkel való visszaélések botránya. A legközelebbi tanácsülésen Răzvan Mareş alpolgármester menesztése szerepel napirenden, Florin Oancea polgármester kezdeményezésére.

Amint korábban beszámoltunk, decemberi hivatalos beiktatása nyomán a PNL-s polgármester belső vizsgálatot indított az önkormányzat minden részlegénél, illetve az önkormányzatnak alárendelt intézményeknél, melynek során főleg azok kiadásait vették szemügyre. A Mareş közvetlen hatáskörébe tartozó városgazdálkodási vállalatnál (SPIGM) is komoly problémákra bukkantak. Nevezetesen a tavalyi év során a SPIGM több szerződést kötött külső cégekkel olyan szolgálatok elvégzésére, melyet maga a SPIGM is képes lett volna elvégezni. Sőt, egyes munkálatokat a SPIGM alkalmazottjai végeztek el, a város mégis a külső cégeknek fizetett ezekért. Magyarán közpénzeket talicskáztak ki magáncégek zsebébe a SPIGM révén, karbantartási munkálatoknak álcázva. Az önkormányzat belső ellenőrzése szerint a kár meghaladja a 100 000 eurót, s ezért elsősorban Mareş felelős.

Oancea lépése akár meglepőnek is tekinthető, mivel korábbi szövetségese ellen irányul. A tavaly őszi polgármesteri választáson a PSRO-s Mareş nem indult a tisztségért, hanem nyíltan Oanceát támogatta, együtt is kampányoltak. Sőt, az alpolgármester nemcsak személyesen állt Oancea mellé, hanem a – jóformán csak Déván létező – saját pártját, a PSRO-t is rávette arra, s annak nyomán a PNL és a PSRO együttműködik a helyi tanácsban.

Az alpolgármester menesztéséhez és új alpolgármester megválasztásához kétharmados többség lesz szükséges. A 21 tagú helyi tanácsban a PSD és a PSRO 6-6 tanácsossal, a PNL 5-el, az RMDSZ és az ALDE pedig 2-2 tanácsossal rendelkezik. Eddig a PSRO–PNL szövetség 11 tanácsosa biztosította a többséget.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'