https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Vasárnap, 2019. szeptember 22., 15.07

Fontos tudnivalók a szavazásról! (2.)

KETTŐS ÁLLAMPOLÁGÁROK most nem szavazhatnak magyarországi pártokra, nekik itthon, Romániában kell voksolniuk, hazai listára. Levélben csak azok szavazhatnak, akik nem rendelkeznek lakcímmel sem Magyarországon, sem Romániában, sem az Európai Unió más tagállamában.

 

MOZGÓURNA: betegség vagy rokkantság miatt mozgásképtelen személyek, orvosi papír alapján mozgóurnát igényelhetnek. A kézzel dátumozott és aláírt kérvényt bárki leteheti május 25-én, szombaton 18–20 óra között a legközelebbi szavazókörzethez, vagy eljuttathatja az RMDSZ-hez legkésőbb szombat 16 óráig. Bővebb információkért hívja az RMDSZ-t! (0264-590758)

 

SZAVAZÁS KÜLFÖLDÖN: a külföldön tartózkodó román állampolgárok bármelyik külföldi szavazókörzetben szavazhatnak személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel. 

 

KÜLFÖLDIEK SZAVAZÁSA ROMÁNIABAN: külföldi állampolgár csak akkor szavazhat Romániában, ha uniós állampolgár, és kizárólag az EP-választáson vehet részt, a népszavazáson nem.

 

A NÉPSZAVAZÁS KÉRDÉSEI:

    1. „Egyetért-e a korrupciós bűntetteket elkövetők amnesztiában való részesítésének betiltásával?” (Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?)

 

    1. „Egyetért-e annak megtiltásával, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket adjon ki a bűncselekményeket, a büntetéseket, valamint az igazságszolgáltatás megszervezését érintően, illetve azzal, hogy terjesszék ki a sürgősségi kormányrendeletek alkotmánybíróságon való megtámadására jogosultak körét?” (Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?)

 

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választási listákon szereplő személyek (2019 februárjában hivatalos adatok szerint 18 266 936 személyről van szó) legkevesebb 30%-a részt vesz a népszavazáson, illetve a leadott érvényes szavazatok száma a választási listákon szereplőknek legalább 25%-át teszi ki.

A népszavazás konzultatív, ami azt jelenti, hogy amennyiben érvényes, akkor sem lépnek automatikusan életbe a megszavazott dolgok, mivel ehhez alkotmánymódosítás szükséges. Az alkotmánymódosítás csak akkor jöhet létre, ha azt kétharmados többséggel megszavazza a parlament mindkét háza, majd a már megszavazott módosítási javaslatokat egy újabb népszavazáson (hasonló érvényességi feltételek mellett) – ez esetben már kötelező érvényű, imperatív népszavazásról beszélünk – a választópolgárok jováhagyják.

A SZAVZÁS MENETE:

  • Három urna lesz felállítva: egy az EP-választások szavazólapjai számára, kettő a népszavazás szavazólapjainak.

 

  • Három szavazólapot kapsz, egyet az európai választásokra, kettőt a referendumra (2 kérdés van, mindkettő külön lapon szerepel).

 

  • Az RMDSZ jelöltjei a negyedik helyen szerepelnek. A pecsétet a listára vagy a tulipán alá, a kereten belül üsd – másként érvénytelen lesz a szavazatod.

 

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'