JelenHaz
Vasárnap, 2019. február 24., 03.45

Forbidden Books. Titkok és a 2000-es évek hangjai valamelyik Kelet-Európában

Molnár Bence a koprodukciós előadás egyik jelenetében
Molnár Bence a koprodukciós előadás egyik jelenetében

Legújabb koprodukciós előadásának temesvári bemutatójára készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. A temesvári, kolozsvári és lengyelországi alkotók közreműködésében készült előadásra november 25-én és 26-án kerül sor a színház nagytermében.

 

AForbidden Books létrehozói olyan fiatal alkotók, akik 1989 és 1991 között, más-más európai országban születtek, jelenleg legalább három országban élnek, és különböző identitásokat vallanak magukénak. Magyarok, de románok, romániai magyarok, Hollandiában élő lengyelek. Színházi alkotók, akik abban a kiváltságos helyzetben vannak, hogy  nemzetközi közönséget szólíthatnak meg.

 

Az előadás egyik különlegessége, hogy független és államilag támogatott fesztiválok, intézmények koprodukciójaként jött létre, a tízedik kolozsvári Temps d’Images fesztivál és az idén szintén tízedik alkalommal megrendezett TESZT – Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó kezdeményezéseként, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az Ecsetgyár, a Colectiv A, illetve a lengyelországi Adam Mickiewicz Intézet koprodukciójában. Az előadás partnere a Universal Pleasure Factory.

 

„Ha nekiállunk a ma nyelvére lefordítani a második évezred Kelet-Európájának Hubba Bubba-illatú tinédzser-nosztalgiáját, az eredmény olyan lesz, mint egy olcsó, de pazar IKEA-s bútorokkal berendezett diáklakás. Hát jó, akkor legyen ez a megélt vagy elképzelt múltunk és jelenünk. A miénk és az Önöké. A Forbidden Books elbukott kísérleteinket ünnepli: azt, ahogyan saját jelentéktelenségünket értelemmel igyekszünk felruházni ebben az egyszerre elszigetelt és virális világban. Bár pimasznak tűnünk, mi azért mégis bizakodva keressük a valódi költészetet az iróniát követő időkben” – írják az alkotók.

 

A Forbidden Books írója és rendezője Szymon Adamczak lengyel dramaturg és rendező, aki jelenleg az amszterdami DAS Theatre diákja. Adamczak korábban dramaturgként dolgozott a Jan Klata vezetése alatt álló krakkói Stary Nemzeti Színházban és Magda Szpecht rendező mellett olyan elismert előadások társszerzője, mint a dolphin_who_loved_me illetve a Schubert. A Romantic Composition for Twelve Performers and a String Quartet. Saját bevallása szerint elméje leginkább egy all-you-can-eat büfére hasonlít, ezért munkáiban és az általa rendezett előadásokban a nézők a közösségi színház, a személyesség, a fikció és a real-time színházi cselekvés keverékére számíthatnak.

 

A Forbidden Books-ban szereplő színészek: Molnár Bence, Simó Emese és Udvari Tímea. Díszlet- és jelmeztervező: Róth Iringó Xénia; mix: DJ Sweet Crush; projekt koordinátor: Bogdán Zenkő. A magyar nyelvű változat fordítója: Adorjáni Panna; román fordító: Oana Hodade; technikai felelős: Almási Attila.

 

.Az előadás temesvári bemutatójára szombaton, november 25-én kerül sor 19 órától a Csiky Gergely Állami Színház Nagytermében, magyar nyelven, román fordítással. A következő előadásra vasárnap, november 26-án 19 órától várják az érdeklődőket. Az előadás ezúttal angol nyelven, fordítás nélkül lesz látható.

 

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház sajtóközleménye


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'