JelenHaz
Vasárnap, 2019. július 21., 05.12

Forgalomkorlátozás, áramszünet és lavinaveszély

Forgalomkorlátozás, áramszünet és lavinaveszély
Forgalomkorlátozás, áramszünet és lavinaveszély

A hétvégén Hunyadmegyébe is megérkezett a tél. A meteorológusok közel másfél napig érvényes narancssárga viharjelzést adtak ki, és nemhiába!

A fagyos szél és hirtelen lezúduló jókora hómennyiség már szombaton több helyen okozott kárt, vasárnap hajnalra 24 Hunyad megyei település, több mint 11 ezer fogyasztó maradt áramellátás nélkül. A szolgáltató 16 csapattal dolgozott a vihar okozta károk helyreállításán.

A katasztrófavédelmiseknek is akadt bőven dolguk. Petrillán egy autóra dőlt villanyoszlopot kellett eltávolítaniuk, a megyei és országutakon pedig kidőlt fák és letört ágak akadályozták a forgalmat. Vasárnap szünetelt a forgalom a 7-es országúton is Burjuc és Zam között, illetve a 76-os országúton Vălişoara község irányában. A Zsil-völgyi 66-os országúton Banica bejáratánál okozott gondot egy kidőlt fa, a 668-as megyei úton pedig Sztrigyszentgyörgy határában volt szükség az ISU közbelépésére.

A megye területén már szombat déltől 37 hókotró és homokot szóró teherautó tisztítja a közutakat. A városokban úgyszintén folyamatosan szórják az úttestre a homokot, hogy zavartalan közlekedést biztosítsanak – számolt be vasárnap délben a Hunyad megyei ISU-szóvivő.

A havazás a hegyekben még komolyabb méreteket öltött. A megyei hegyimentő-szolgálat jelentése szerint a Párengen, Sztrázsán, illetve Retyezáton a hótakaró 70 cm körüli. A hirtelen hullt nagy mennyiségű hó azonban jelentős lavinaveszélyt hordoz. A hegyimentő-szolgálat vasárnapi közleményében 4-es fokú lavinaveszélyre hívja fel a turisták figyelmét. – Aki most kimerészkedik a lejtőkre, gerincekre, olyan veszélynek teszi ki magát, mint ha forgalmas úton piros jelzés mellett menne át – él a szemléletes hasonlattal a mentőszolgálat.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'