JelenHaz
Szerda, 2019. május 22., 09.42

Frenák Pál és az M Studio előadása: TO_R

Frenák Pál és az M Studio előadása: TO_R
Frenák Pál és az M Studio előadása: TO_R

Az idei évad legelső vendégjátékaként a sepsiszentgyörgyi M Studio művészei országos turnéjuk lezárásaként Temesvárra érkeznek, hogy második alkalommal is elhozzák városunkba a nemzetközileg elismert Frenák Pál koreográfus által megálmodott előadást. A turné megvalósítását a Romániai Kulturális Nemzeti Alap (AFCN), a Romániai Színházi Egyesület (UNITER), valamint a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatja.

 

Frenák Pál az M Studio csapatával egy elképzelt festenről, összejövetelről, a képzelt világ és a nyers realitás közötti bolyongásról, az elhallgatott és a kimondhatatlan minőségéről, a látszólagos őrület és a valóság viszonyáról beszél. A sajátos Frenák-mozgásrendszer és a jelnyelv elemeiből épülő koreográfia a lineáris és a spirális energia játékából építkezik. A látszólag hétköznapi helyzetek sora olykor konstruktív, olykor pedig dekonstruktív módon találkozik, és e találkozásból létrejövő új minőség vezet el a káoszból egy megélhető valósághoz.

A számos hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett koreográfus, Frenák Pál 1989-ben alapította meg társulatát Párizsban, de rendszeresen visszatér szülőföldjére. Szülei siketek és nagyothallóak voltak, így anyanyelve a jelnyelv lett, amely meghatározta későbbi munkásságát, hiszen különös fogékonyságot fejlesztett ki benne a gesztusok és az emberi testtel kifejezhető tartalmak iránt. Frenák Pál a kortárs európai táncéletben radikálisan új stílust hozott a maga dinamikus mozgásvilágával, újfajta érzékenységével, a verbális üzeneteken túlmutató kifejezési formáival.

A sepsiszentgyörgyi M Studio és Frenák Pál közös előadására szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, november 20-án 19:00 órától a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Nagytermébe.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'