JelenHaz
Szerda, 2019. november 20., 11.26

Galambóc várát is „meghódították” a bánságiak

Lélegzetelállító látványt nyújt a felújított galambóci vár
Lélegzetelállító látványt nyújt a felújított galambóci vár

A Bánsági Kárpát Egyesület 2019 augusztus 10-én újabb nyílt honismereti kirándulást szervezett az Al-Duna jobb partján (Szerbia), festői környezetben található Galambóc várához. A viszonylag épen megmaradt, látványos középkori erődítmény a 2014–2019 időszakban teljes körű restauráláson és felújításon esett át, és idén márciusban nyitották meg a látogatók előtt.

Szombat reggel, Balázs István tapasztalt idegenvezetővel az élen, autóbusznyi temesvári csapat indult Szerbiába, a galambóci (Golubac) és szendrői (Smederevo) erődítmények „meghódítására”. A Vaskapu bejárata közelében, egy hatalmas sziklára épített galambóci vár lélegzetelállító látványt nyújt a restaurálás után. A felújítás előtt a Duna-parti erődítményen keresztül vezetett az országút, a restaurálás során egy látványos elkerülő utat is építettek, amely a vár háta mögött, a sziklába fúrt több mint 150 méter hosszú alagúton vezet keresztül.

A bánsági csapatot Ivana, a magát szerbiai vlahnak valló idegenvezető várta a vár kapujában, aki ősi, ízes román tájszólást beszélve idézte fel a galambóci vár történetét és a hozzá fűződő legendákat. Ivana a Nyugati Jelennek külön mesélt az erődítmény felújításának részleteiről, amely egy IPA-projekt keretében valósult meg 8,5 millió eurós vissza nem térítendő EU-s támogatással, ezt a szerb kormány 400 ezer eurós hozzájárulásával toldotta meg. Csak a várat elkerülő országút és a sziklán átvezető alagút 2,3 millió euróba került. A galambóci vár teljes felújítása az Osztrák Fejlesztési Ügynökség kivitelezésében valósult meg, irigylésre méltó színvonalon. A mesés látványt nyújtó erődítmény bejárása, a tornyok lépcsőinek megmászása, kánikulai körülmények között, embert próbáló feladat elé állította a temesvári csapatot, de megérte. A galambóci vár, jelenlegi állapotában, a román–szerb határ menti régió legjelentősebb történelmi-kulturális látványossága, amely a magyar, a szerb és a török történelemhez egyaránt szorosan kötődik. Az erődítmény felújítása nyomán a Duna jobb partján található környékbeli települések gazdasági fellendülése várható, már az előző évben több mint 60 ezer látogatója volt a galambóci várnak.

A temesvári csapat a visszaút során meglátogatta a galambócinál kevésbé szerencsés szendrői várat, amelynek monumentális tornyai közül (valamikor 21 tornya volt) néhányat az összeomlás fenyeget. A hatalmas erődítmény a Duna bal partján található, és a második világégés során súlyosan megrongálódott, amikor a benne létesített német lőszerraktár felrobbant. Ha nem is olyan látványos, mint a galambóci vár, de impozáns tornyai és várudvar hatalmas méretei miatt fesztiválok megszervezésére kiválóan alkalmas szendrői vár is megérdemelné a teljes körű felújítást. A Bánsági Kárpát Egyesület honismereti kirándulásainak legközelebbi célpontja Újvidék lesz.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'