JelenHaz
Péntek, 2019. július 19., 16.08

Gasztro-Hunyad és Magyar majális

A csernakeresztúri hagyományőrző egyesület ifjú táncosai nagyszerű előadással kényeztették el szülőfalujuk közönségét
A csernakeresztúri hagyományőrző egyesület ifjú táncosai nagyszerű előadással kényeztették el szülőfalujuk közönségét

Bőségzavarral szembesültek a május elsejét közösségben tölteni kívánó dévai és csernakeresztúri magyarok, hiszen mindkét településen majálist szerveztek.

Csernakeresztúron ugyan Gasztro-Hunyad fesztiválnak nevezték az egész napos rendezvényt. Nyisztor István főszervező mellett több helyi szervezet (juhtenyésztők egyesülete vagy a Krist-Ur helyi panzió-szövetség) is besegített, akárcsak a dévai Téglás iskola pedagógusai és diákjai. A falu főterén rendezett szabadtéri gasztronómiai fesztiválon hat üstben készítettek finom ételeket, háromban gulyást, háromban birkapörköltet. Közben a színpadon a székelykeresztúri Lendület együttes örökzöld magyar dalokat adott elő, a színpad előtti téren pedig a helyi hagyományőrző egyesület ifjú táncosai léptek fel színvonalas bukovinai székely táncokkal. Ezen kívül kézműves tevékenységeket és arcfestést szerveztek a gyerekek számára, sőt, pónilovon lovagolni is lehetett.

Ez volt a harmadik ilyen jellegű rendezvény, kettőt tavaly bonyolítottak le, a negyedikre szeptemberben, a Hunyad megyei magyar napok keretében kerül sor, magyarázta Nyisztor István. A gasztronómiai fesztiválok célja a helyi termelők és termékeik ismertetése, valamint a hagyományos helyi ízek népszerűsítése.

A szerencse is a keresztúriak mellé állt, kedden ugyanis szinte egész nap esett az eső, és még szerdán reggel is, a koradélutáni órákra azonban már elállt. Az ég végig borús maradt, de esni nem esett, legalábbis az étkezés és az előadások idején. Alternatív helyszínűk ugyanis nem lett volna.

A tíz kilométerre fekvő Déván hasonlók voltak az időjárási körülmények, a szervezők (a helyi RMDSZ) azonban nem kockáztattak: a – keresztúrinál kisebb méretű – majálist bent a magyar házban tartották, nem kint az udvaron, mint az előző években.

Akárcsak az előző években, a hangulat most is nagyszerű volt, idősek és fiatalok, belvárosiak és csángótelepiek egyaránt jól érezték magukat a kellemes közös mulatozáson. Az újdonság csupán az étel volt, idén a szervezők nem a hagyományos gulyással várták a vendégeket, hanem finom halászlével. Később miccs és virsli is volt, azoknak is ugyanolyan sikere volt, mint a halászlének, az egybegyűltek késő délutánig mulatoztak együtt, élvezve a jó időt és a kellemes magyar zenét. Azoknak, akik autóban ültek és mindkét helyszínre eljutottak, még élvezetesebb volt a május elsejei nap.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'