MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 23.52

Gazdára találtak a temesvári vaporettók

Megoldódni látszik a vízibuszok működtetésének a kérdése
Megoldódni látszik a vízibuszok működtetésének a kérdése

A Temesvári Polgármesteri Hivatal által vásárolt vízibuszok (vaporettók) nem közelekedhetnek, mert a városnak nincs hajózási hatósága. Titu Bojin, a Vízügyi Igazgatóság (ABA Banat) vezetője évzáró sajtótájékoztatóján bejelentette: a jövőben az általa vezetett intézmény fogja a begai hajózás ügyeit kezelni.

Bojin szerint a döntés Bukarestben született meg, az Országos Vízügyi Igazgatóság vezetőségi ülésén. Az ABA Banat működési szabályzatát fogják módosítani, amelynek nyomán az intézmény a begai hajózás ügyintézését is a szárnyai alá veheti. A temesvári Polgármesteri Hivatal egy fél év haladékot kapott a vaporettók működtetésének a rendezésére, és úgy tűnik, hogy ez elegendő lesz a vízibuszközlekedés elindításához a Bega-csatorna temesvári szakaszán.

Előrelépés történt a másik Bega-projekt ügyében is, amely a Temesvár–Bégaszentmihály–Ótelek szakasz hajózhatóvá tételére vonatkozik. Egy román–szerb IPA-pályázat forrásaiból felújítanák a bégaszentmihályi zsiliprendszert, ami lehetővé tenné a hajóközlekedés beindítását ezen a szakaszon is. A román és a szerb félnek sikerült megegyeznie a határon átnyúló prokjekt megvalósításának a részleteiről, így jövőre beindulhat a zsiliprendszer felújítása.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'