JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 12.31
Év végi beszélgetés Pécska és Battonya polgármestereivel

Gazdasági remények Románia schengeni csatlakozásában

Balról Marjai János battonyai és Antal Péter pécskai polgármesterek nagy lehetőségeket látnának Románia schengeni csatlakozásában
Balról Marjai János battonyai és Antal Péter pécskai polgármesterek nagy lehetőségeket látnának Románia schengeni csatlakozásában

A legutóbbi Pécskai Disznótoron a szokáshoz híven, ezúttal is megvontuk az elmúlt év mérlegét Pécska és az egyik testvértelepülése, Battonya között Antal Péter pécskai és vendége, Marjai János battonyai polgármesterrel.

Házigazdaként előbb Antal Péter pécskai polgármestert kérdeztük.

 

– Polgármester úr, véleménye szerint, az elmúlt évben volt-e előrelépés a két város közötti kapcsolatokban?

Nem siránkozhatunk, hiszen a kapcsolatok igen jók, viszont a 2017-ben benyújtott közös EU-pályázatunkat negatívan bírálták el. Sajnos, egyelőre nincs is olyan pályázati kiírás, amit együtt megpályázhatnánk, de azért nem adjuk fel: folyamatosan követjük a kiírásokat és alkalomadtán újra együtt pályázunk. Ezen túlmenően a kapcsolataink kulturális, de önkormányzati téren is nagyon jók, nem csupán az önkormányzatok tagjai, hanem a polgármesterek, alpolgármesterek között is.

– Tudtommal már közös színjátszó csoportot is létrehoztak…

Valóban, ugyanis közös nyári tábort szerveztünk a gyermekeknek, akik ismerkedtek, remekül szórakoztak a közös programokon. Szerintem ilyen jók, mint manapság, soha nem voltak a kapcsolatok a két határ menti város között.

– Marjai János battonyai polgármester úrnak mi a véleménye az elhangzottakról?

Teljes mértékben egyetértek a polgármester barátom szavaival, én legutóbb is azt nyilatkoztam: a mi barátságunk egy dolog, de ha nem töltjük meg tartalommal, a barátság megmarad ezen a szinten.

Amint a barátom is elmondta, a jó kapcsolatok rajtunk már túlléptek, hiszen a két város polgárai, a fiatalság és a gyermekek már megtöltik tartalommal, ezért már eljutottunk oda, hogy egymás településének a programjait a sajátunkéinak is tekintjük. Példának okáért, a közös színjátszó kört úgy építjük be a magunk programjaiba, mintha az a sajátunk lenne. Ugyanez vonatkozik Pécskára is, hiszen az itteni programokba is bevonják a közös színjátszó kört. Ez a valódi barátság…

– Érintsük a gazdasági kérdéseket is, példának okáért, a battonyai foglalkoztatási gondok enyhültek-e?

Nálunk ez nehezen megy, ezért jelen pillanatban pozitív dolgokról nem igazán tudnék beszámolni, de érdekes módon, a battonyai polgárok Románia felé nyitottak, ezért egyre többen járnak át Tornyára vagy Aradra dolgozni. A környezetünkben egyre több gyár nyílik, ezért lassan ott tartunk, hogy nemcsak Pécskán, de bizonyos szakmákban már nálunk is mutatkozik munkaerőhiány. Ez azt jelenti, hogy nálunk is fejlődik az építőipar, illetve a növénytermesztés kertészeti ága, ami a közmunkásokat már szinte teljesen felszívta.

– Önöknél milyen infrastruktúra-fejlesztésre lenne sürgősen szükség, amit esetleg Pécskával közösen pályázhatnának meg?

Erre nem igazán tudnék válaszolni, mert különböző gondokkal küszködünk: felénk nem épül autópálya, vagyis nem vagyunk a gazdasági élet fő sodrában, ezért elveszítjük a nagyipari üzemben alkalmazható szakembereinket. Azok már elmentek, máshol keresik a boldogulásukat, ezért a két város ilyen szempontból nem tud összekapcsolódni. Ha viszont Románia része lenne a schengeni övezetnek, az nekünk is hasznos lenne, mert mindkét fél ki tudná használni az előnyeit. Ebben komoly lehetőségeket látok, csak azt nem tudom, Románia mikor csatlakozhat a schengenhez. Ugyanakkor arra is szükség lenne, hogy Magyarország keleti megyéiben a vállalkozások is induljanak be, amire nem csak Békés, hanem Csongrád megyében is vannak pozitív jelek. Ezek azonban nagyon lassú folyamatok, mert valamit megszüntetni nagyon egyszerű, viszont a semmiből újraépíteni, rendkívül nehéz…

– Remélik, a jelezett folyamatok beindulnak, ezért a jövő évi Pécskai Disznótoron már több pozitívumról számolhatunk be.

Valóban ebben reménykedünk és miközben boldog új évet kívánunk az olvasóknak és a két település lakosságának, abban reménykedünk, hogy jövőre ugyanitt, valós gazdasági előrelépésről számolhatunk be – nyilatkozták Antal Péter pécskai és Marjai János battonyai polgármesterek.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'