MOL Winter EVO
Szombat, 2019. január 19., 12.45

Gleccsereket másznak hó- és szélviharban

Gleccsereket másznak hó- és szélviharban
Gleccsereket másznak hó- és szélviharban

A január 14–15-re jósolt viszonylag jó időt kihasználva, Török Zsolt és Vlad Căpuşan elkezdték a mászást, és az extrém időjárás ellenére 17 órai „kapaszkodás” után feljutottak a közel 2800 méteres Cerro Adelára.

A Cerro Adela a Cerro Torre közvetlen közelében lévő hegycsúcs, mely ugyanazon a gerincen fekszik, és határt képez Argentína és Chile között.

A patagóniai expedíció két tagja, az aradi Török Zsolt és fiatal társa, a kolozsvári Vlad Căpuşan a jéggel, hóval, széllel harcolva lépegetnek céljuk felé, az Andok hegység 3128 méteres csúcsára, a Cerro Torréra.

A fiúk közösségi oldalukon számolnak be a viszontagságos 17 óráról, a gleccseren való leereszkedést az orosz ruletthez hasonlítják, míg végül kimerülten, de boldogan érték el a sátrukat.

A hegyekben sosem lehet bízni az időjárásban, szinte percenként kisüt a nap, majd beborul, és érkezik a szél- és hóvihar.

„Olyan volt, mint egy előadás, melyet sajnos nem volt sok időnk nézni, hisz itt minden másodperc számít. A Cerro Torre ott ragyogott előttünk, teljes pompájában, nekünk meg elállt a lélegzetünk” – írja Zsolt élménybeszámolójában.

Az útvonalat, melyen feljutottak a Cerro Torre szomszédságába, ők nyitották, és megkerüli a szokványos Filo útvonal keleti részét. A fiúk, az általuk kiépített utat el is nevezték „román változatnak”.

Török Zsolt és Vlad Căpuşan január 4-én indult a patagóniai expedícióra.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'