https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Vasárnap, 2019. szeptember 22., 15.53
A példakép: Bansko

Gondolakabinos felvonó a Párengen

Gondolakabinos felvonó a Párengen
Gondolakabinos felvonó a Párengen

Körvonalazódni látszik a párengi gondolakabinos felvonó. Persze egyelőre csak papíron.

De a napokban, osztrák szakembereknek a segítségével végre elkészült a Páreng hegység turisztikai kiaknázását célzó területrendezési terv, amelybe a  Petrozsény fölött emelkedő 2500 méter magas hegység már igazi síparadicsom képét mutatja.

Petrozsény elöljárói a Balkán félsziget legnagyobb síközpontjaként számon tartott bolgár Bansko település mintájára szeretnék kifejleszteni a párengi üdülőt. Bansko, Petrozsénynál is kisebb, alig 10 000 lakosú város, de az utóbbi időben évi 1.300.000 turistát látnak vendégül, öt év alatt 18 millió eurót hozva az önkormányzat számlájára. Persze ezt a jókora bevételt egy ennél is nagyobb, közel 30 millió eurós befektetés előzte meg, ami viszont most már megtérülni látszik. Bansko önkormányzata ugyanis pár évvel ezelőtt átfogó településfejlesztésbe kezdett, melynek köszönhetően ma 40 családi szálloda, számtalan panzió, luxus vendégfogadó, 8 zártfülkés, 7 nyitott libegő, egy gondolakabinos, 17 sífelvonó, és 44 hóágyúval ellátott 65 kilométernyi sípálya áll az egész Európából idesereglő turisták rendelkezésére.

Petrozsény  elöljárói tavaly júliusban látogattak először Banskoba és év végére már meg is kötötték a testvérvárosi szerződést a két település között. Nagyon sok hasonlóságot véltem felfedezni Bansko és Petrozsény adottságaiban és meggyőződésem, hogy itt a Zsil völgyében is hasonlóan robbanásszerű fejlődést hozna a turizmus fellendülése – állítja Tiberiu Iacob Ridzi, Petrozsény polgármestere, a párengi fejlesztési terv ötletgazdája.

A napokban véglegesült petrozsényi terv szerint a Párnegen Banskohoz hasonlóan gondolakabinos felvonó szállítaná a turistákat a városból fel az üdülőtelepre. A gondola városbeli állomását a Repülőtér nevet viselő lakónegyedben szándékoznak kialakítani és légvonalban 8,5  kilométer hosszú pályán siklik majd a kis fülke, 1000 méteres szintkülönbséget libbenve át. A Kispáreng aljába érkező gondola-megállótól aztán további sífelvonók várják majd a turistákat. A jelenlegi 3,8 kilométernyi sípályát 23,6 kilométernyire szeretnék bővíteni. Emellett természetesen itt is megjelennek majd a minőségi lesiklást biztosító hóágyúk sőt, egy kis tó és téli időszaknak megfelelő szabadtéri játékszerekkel felszerelt gyermekváros kialakítását is tervezik. Mindez ma már 80 millió euróból készülhet el, amit az önkormányzat főleg strukturális alapokból szándékszik megpályázni. Magát a gondolakabint a világ első számú gyártója Dopplemayer cég fogja kivitelezni, melynek szakemberei már a fejlesztési terv kidolgozásában is nagy segítséget nyújtottak a petrozsényiaknak.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'