JelenHaz
Hétfõ, 2019. november 18., 15.54

Górcső alá veszik az erdélyi sajtónyelvet

Górcső alá venné a médianyelvet a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete. A szakmai szervezet a napokban Déván tartotta rendes évi közgyűlését, melyen a kötelező cenzori, könyvelési elnöki beszámolók, illetve az igazgatótanács módosított működési szabályzata mellett terítékre kerültek az idei évre tervezett szakmai programok is. Rácz Éva MÚRE-elnök elmondta: folytatni kívánják az immár három éve sikeresnek bizonyuló Brassai fotópályázatot, melyre különböző kategóriákban lehet benevezni, újságírói körökön kívülről is. A beérkező munkákból készült válogatás album formájában örökítődik meg és vándorkiállítás is születni szokott a fotókból. Továbbá azt is megerősítette, hogy bár a helyszín még tisztázatlan, de idén is lesz riporttábor, melyből az utóbbi években egy-egy vidék sokszínű arculatát ismertető riportkötet született. És őszire várható a tisztújító közgyűléssel egybekötött szakmai tanácskozás is.

Az idei év újdonsága viszont egy olyan projekt lesz, melyben a sajtónyelv felé fordul a figyelem. – Tavaly volt egy hasonló jellegű, nagyon sikeres projektünk, mely Sajtó és tipográfia címen futott és ennek keretében a szakértők megvizsgálták a különböző lapok, portálok felületeit, és kielemezték, hogy tördelés, nyomdai előkészítés szempontjából mi az, ami pozitív irányba változtathatná a lapot. Elég sok szerkesztőség részt vett e tanácskozáson, Belső-Erdélyből kisebb szerkesztőség is, akik alkalmazták már a szakértők által bemutatott szabályokat – mondta Rácz Éva, kiemelve a Szilágyságcímű hetilapot, melynek fiatal főszerkesztője a workshopot követően új arculatot alakított ki a lapnak. A MÚRE-elnök elmondta: hasonló jellegű workshopot szeretnének szervezni a médianyelv kapcsán is. Első lépésként egy nagyon alapos elemzést terveznek, melynek során górcső alá veszik a hazai magyar lapok, portálok, rádió- és tévéadók nyelvezetét. – Ebben az Országos Audiovizuális Tanács partnerségére is számítunk, akiktől a tv- és rádiók műsorainak felvételét szeretnénk beszerezni, elemzés végett. S ha már egybe lesz egy bizonyos mennyiségű írott, illetve audiovizuális sajtóanyag, akkor azt nagyon sok szempontból ki lehet elemezni. Akár az egyes kiadványok témaválasztását, címadását illetően is. Az elsődleges cél azonban a sajtónyelv vizsgálata lesz, hogy kikristályosodjon mi az, ami korszerű médianyelvnek nevezhető a mai erdélyi sajtóban. Természetesen szeretnénk e tevékenységbe bevonni a külhoni magyar médiát is, megvizsgálni, mi a különbség és mi a hasonlóság mondjuk az erdélyi, vajdasági, kárpátaljai magyar sajtónyelv között – fogalmazott Rácz Éva.

A dévai közgyűlésen elhangzó idei programtervek közül még megemlítette: szeretnék, ha rendszeressé válnának az egyes régiókon belüli kisebb sajtótermékek szerkesztőinek szakmai vagy akár baráti találkozói. – Ez leginkább a pályakezdő fiatal munkatársak szempontjából lenne rendkívül fontos, hiszen ők is tudatában vannak annak, hogy tíz év múlva olyan lesz az erdélyi média és a szakmai egyesület, amilyenné ők teszik. Fontos, hogy ehhez kellő tapasztalatot gyűjtsenek, szakmai kapcsolatokat alakítsanak ki és ebben nagy szerepük van a régiós, országos találkozóknak is – hangsúlyozta a MÚRE elnöke.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'