JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 15.14

Gyakrabban kellene

Kevesek előtt ismeretes, hogy a nagyenyedi református sírkert nyolcas parcellája történelmi jelleggel bír, hiszen ez volt, a Bethlen Kollégium néhai professzorainak temetkezési helye.

Sajnos a temető ezen része elég kevésbé látogatott, habár híres emberek nyughelyéül szolgál, egyrészt mert nehezen megközelíthető az oda vezető ösvény meredeksége miatt, másrészt mert évről évre az orgona és más bokrok nagyon hamar benövik az említett területet.

A Kollégium egykori neves rektorprofesszorának, Pápai Páriz Ferenc síremléke, aki még az irodalomban is bekerült Jókai Mór jóvoltából, Tordai Szabó Gerzsonkén név alatt szerepelt a Nagyenyedi két fűzfa című elbeszélésben, alig volt látható, nem beszélve  Köteles Sámuel filozófia professzorról, akit úttörőként tarthatunk nyílván a magyar nyelv tanításában, hiszen az elsők között volt aki amikor az iskolákban még latin nyelven folyt az oktatás, ékes magyar nyelven próbálta bevezetni a tógátus diákokat a filozófia érdekes világában.

Az ő impozánsnak nevezhető síremlékműve, habár az idő múlása is nyomot hagyott rajta, még most is ott áll a református temetőben sajnos eddig a világ szemétől teljesen elrejtve, mivel itt is körbenőtte a gaz. Hirtelen csak két, a történelemben csengő nevet soroltunk fel, de elég hosszú lenne a lista a nyolcas parcellában nyugvó tanárok nevével, sajnos egyes sírköveken már olvashatatlan a felirat így csak sejtések vannak arról hogy tulajdonképpen ki emlékét őrzi. Szerencsére Enyeden még vannak vállalkozó szellemű kezdeményezők, akiknek szemet szúrt a dombtetőn elhatalmasodó dzsungelnek is nevezhető bokortenger. A Dr. Szász Pál Egyesület kezdeményezésére az elmúlt pénteken körülbelül 15 enyedi próbálta hozzáférhetőbbé tenni a helyet kivágva a bokrokat, nem szégyellt metszőollót fogni sem az unitárius lelkész, sem az alpolgármester, helyi tanácsos, nyugdíjas tanár vagy éppen az egyszerű enyedi magyar akik majdnem három órán keresztül kéz a kézben próbálták kiszabadítani és hozzáférhetővé tenni a síremlékeket. Utoljára ilyen akció 2001-ben volt szervezve, azóta eltelt egy kis idő és az akkor levágott bokrok visszakövetelték a tőlük elhódított területet, szó mi szó rendszeresen kéne ezeket a sírokat gondozni és ne csak politikusoknak vagy enyedi lakosoknak jusson eszébe négy- öt évenként ilyen jellegű tisztelettel adózni azoknak az emléke előtt akiknek a 100-150 évvel ezelőtti kitartó munkásságuknak köszönhető az, hogy a nyagyenyedi Bethlen Kollégium ma is nagy népszerűségnek örvend szerte a világon.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'