https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 16.06

Gyakran bántalmazzák a nőket családon belül (is)

Gyakran bántalmazzák a nőket családon belül (is)
Gyakran bántalmazzák a nőket családon belül (is)

A helyi román sajtóban, ha nem is mindennap, de hetente többször lehet olvasni családon belüli erőszakról, mely leginkább a nőket érinti. Az országos statisztika kimutatása szerint Romániában minden harmincadik másodpercben megvernek, bántalmaznak egy nőt, évente pedig több mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává.

2017-ben az RMDSZ Nőszervezete NEEEM! (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) címmel kampányt indított, amelynek célja a megelőzés, a jelenség visszaszorítása, a bántalmazott nők védelme, és az elkövetők szigorúbb büntetése.

Csép Éva Andrea parlamenti képviselő közbenjárásának köszönhetően 2018. december 28-tól a rendőrök ideiglenes távoltartási végzést állíthatnak ki a bántalmazó ellen, mely rendelet öt napig érvényes. Nagy szükség volt erre a törvénymódosításra, nagy erőlepés és segítség a bántalmazott nők esetében, hiszen így az agresszor azonnal eltávolítható a bántalmazott környezetéből.

Az Arad Megyei Rendőrfelügyelőségtől kapott adatok azt mutatják, hogy 2019-ben, az első negyedévben összesen 166 családon belüli erőszakot bejelentő hívás érkezett a rendőrséghez, ebből 86 esetben városból, 80 vidékről, 146 esetben a bántalmazott otthonából, míg 20 esetben közterületről kértek segítséget, beavatkozást.

A 112-es segélyhívószámra beérkező feljelentések esetében azonnal kiszálltak a helyszínre, és a törvény értelmében öt napig érvényes ideiglenes távoltartási végzéssel választották el a bántalmazót a bántalmazottól.

Az év első négy hónapjában összesen 49 alkalommal volt szükség ilyen végzésre, ebből 30 esetben Aradon, 7 esetben Borosjenőben, 3–3 esetben Kisjenőben, Borossebesen és Honctőn, két esetben Lippán, míg egy alkalommal Szentannán.

A családon belüli erőszak továbbra is tabu a köztudatban, leginkább a bántalmazott fél hallgat minden esetben, pedig ez nem megoldás.

Bejelentésekért nyugodtan lehet hívni az általános segélyhívó telefonszámot, a 112-t. Ezenkívül van egy országos segélyhívószám, mely kimondottan a családon belüli erőszakkal foglalkozik, ez a 0800 500 333, de feljelentést lehet tenni az Arad Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóságnál is.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'