MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 23.52
Nemcsak az iskolában, az RMDSZ-nél is ünnepeltek

Gyermeknap pályázati pénzből

Egy megnyert pályázatnak köszönhetően az Új Hullám Ifjúsági Szervezet volt a házigazdája az idei, RMDSZ székházban megtartott gyermeknapi rendezvénynek, amely tulajdonképpen a második felvonása volt az ünneplésnek.

Ma délelőtt a Diaconovici-Tietz Líceumban kezdődtek a tevékenységek a magyar gyermekek számára is, ahol egy, az elemisták számára rendezett labdarúgótorna jelentette a nagy izgalmat és a meglehetősen nagy dicsőséget is. A focibajnokságban ugyanis a magyar tagozat a román és német osztályok mellett ezüstérmes lett. Aminek nemcsak a gyerkőcök örültek, de megelégedéssel nyugtázták a tanerők – Bálint Erzsébet és Haţegan Márta, valamint Rácz-Virág Vilma resicabányai RMDSZ-elnök is.

Távozás előtt nem csak a tanszeres ajándékcsomagokat vehették át a nebulók, de részt vettek a süteményes szeretetvendégségen is, ahol dupla porciókban részesülhettek, mert – az idejében történt hangsúlyozott meghívás ellenére – az óvodásokat, illetve a református játszóház gyermekeit nem kísérték föl a székházhoz, hogy ők is osztozhassanak a közös ünneplés örömében.

Az ünnephez tartozott a hagyományos gyermekrajz- és festménykiállítás is, amelynek egyik témája a „Két gyermek a réten” volt s amelyet korához képest egyik-másik tanuló megkapó elevenséggel jelenített meg.

A festmények zsűrizése során a Gábor Rupi, a Lázár Anikó, a Sebi és a Gianin aláírású képek lettek díjazottak.

De „ha lúd, legyen kövér” alapon az énektudásukat is bemutatták az elemisták és a „nagyok”, azaz az V–VII. osztályosok is – magyar nótákat, magyar népdalokat, illetve román dalokat is előadtak, ha nem is kifogástalanul, de megfelelő hangerővel.

Az ovisok részvételét azért is hiányoltuk, mert az iskolások műsora kifejezetten biztató lehetett volna az óvodások szülei számára a beiskolázás tekintetében.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Racz Virag Zoltan Kozbe lepes / Szombat, 2010. június 05., 22.51 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Megegyszer felkerem aszt a szemelyt aki a nevemben ir fejezze be es a nevemet ne hasznalya irjon a sajat neveben de ne a maseban es aszt a szemelyt aki azt irta rollam hogy nem vagyok Isten most tevedett van onok kozul valaki aki a nevemet hasznalja megegyszer kerem ne irkaljon es nevemet ne hasznalja megerteset vagy megertesuket elore is koszonom Racs Virag Zoltan
Hozzászólt: Racz Vitag Zoltan / Szombat, 2010. június 05., 14.42 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Elnezest a beavatkozashoz de mindjajan azt kebzeli hogy a papok a hibassak azert hogy nem foglalkoznak a magyar gyerekekkel ez sajnos TEVEShiszen a papnak nem ez a feladata azert vannak a tanitok de a legnagyobb hiba ott van hogy a szulok nem adjak gyermekeiket magyar iskolaba es meg othon se nem beszelnek anya nyelvukon itt van a legnagyobb hiba nem a papokat kell orokke vadolni azert hogy mi nem vagyunk keppesek anyanyelvukon gyermekeinket megtanitani szulok es nagyszulok kellene megtanitsak mar othon azon a het evalatt amikor othon vagy ovodaban vannak amenyiben a magyar oktatast illeti az egy negy osztalyt azok is azert vannak mert kapjak a segelyt maskeppen azok se volnanak ebben nyugottak lehetnek mert a magyar allom kiutal minden olyan gyermek szamara aki anyanyelven akar tanulni legyen az fakultativ vagy iskolan belul oktatas valamilyen oszeget kapnak ezert van resicabanyan meg ugymondott magyar iskola de sajnos ezek a gyerekek mindegy milyen szarmazasuak meg jarnak ugy ahogy es ezert verjuk a mejjunket hogy letezik magyar oktatas osze bolonditjuk ezeket a szuloket hogy ha magyar iskolaba iratjak penzt kapnak havonta es itt van a hiba elasva ki dobjak a sok penzt egy olyan valamire aminek nincs jovoje de fo hogy vannaktanitonok akiket az allam fizet hiaba sajnos ez van oda jomagam se iratnam gyermekeimet eszt megvallom nyiltan ez ezert a papokat nem kell vadolni nekik sokkal nagyobb feledatuk a tanitokat kell fulon fogni hogy olyan gyermekekbol alitsonak osztalyt akikkel erdemes foglalkozni de azis igaz hogy nekik nincs felkeszitesuk es csk hejjettesiteni nekik megfelel csk hogy mukodjon a dolog mindaddig meg a fizetes megy nekik jo azutan a tobbit egye fene lelkiismeretrol szo sincs itt a hiba ha valaki netalan megharagszik sajnalom de ez az igassag
Hozzászólt: Sándor / Csütörtök, 2010. június 03., 23.29 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Tiszteletes Úr!
Sajnos Resicabányán "Bálint Erzsike cigány gyermekei" a magyar iskolás gyermekek. Szememben ezek a cigányok nagyobb tiszteletet érdemelnek mind a "fehér bőrű" magyar szülők, akik románnak adják a gyerekeiket. A játszóházas gyermekek közül hányat adnak majd magyar osztályba? Akkor mit ünnepeljünk?
Hozzászólt: csömör / Csütörtök, 2010. június 03., 20.58 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Volt magyar tagozat...Ha nehezen is, de megtartották a magyar iskolát.
Hozzászólt: makay botond / Csütörtök, 2010. június 03., 20.23 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

VOLT akkor is magyar tagozat. Szíveskedjék a tanfelügyelőségen utána nézni. Nem a folyásból, a forrásból kell meríteni!!!
Hozzászólt: zsolt / Csütörtök, 2010. június 03., 12.34 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

mar megint a papik tamadjak egymast.makay ur rmdsz elnoki tevekenysege alatt meg magyar tagozat sem volt.ezert az akkori pap nem volt felelos.
Hozzászólt: MBAttilának / Szerda, 2010. június 02., 17.38 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Szíveskedjen tiszteletes úr engem nem meghazudtolni. Bálint Erzsike, Hategan Márta tanítónők és Rácz-Virág Vilma is együttesen jelezték, hogy a Játszóház gyerekei meg lettek híva.Nem én tehetek róla, hogy a játszóházba nem járnak a gyerekek s akik járnak, azok is cigány gyerekek, akár a magyar iskolások. De nem ez a baj, hanem az, hogy a magyar gyerekeket nem járatják magyar iskolába, amiért a magyar papok is felelősek, nem csak a szülők.
Hozzászólt: Makay Botondnak / Szerda, 2010. június 02., 14.14 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Legyen szives ne tájékoztasson megint félre, valótlanokat állitván.
Először is a Játszóházba járó gyerekeket senki sem hívta meg az RMDSZ székházba gyereknapra.
A magyar szülők különben sem engedték volna oda a gyerekeket, azok után amiket csináltak a helyi magyarsággal. Még jó, hogy kéznél voltak a Bálint Erzsike cigány gyerekei, mert ha ők se lennének, nem tudni kinek szerveznének gyereknapot. MBAttila

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'