Hétfõ, 2018. december 17., 20.12

„Gyula és Arad testvérvárosok kapcsolata sikertörténet”

Bognár Levente aradi alpolgármester és dr. Görgényi Ernő gyulai polgármester
Bognár Levente aradi alpolgármester és dr. Görgényi Ernő gyulai polgármester

Idén is gazdag programsorozattal kívánja elmélyíteni a 24 évre visszanyúló testvérvárosi kapcsolatát Arad és Gyula, a két város 2018. évi együttműködési megállapodását szerdán írták alá a szomszédos város polgármesteri hivatalában. A dokumentumot Arad város nevében Bognár Levente aradi alpolgármester látta el kézjegyével, Gyula város részéről dr. Görgényi Ernő polgármester írta alá az együttműködési okiratot.

Megkötésre került ugyanakkor egy nagy jelentőséggel bíró kulturális projekt is, melyről korábban már olvashattak a Nyugati Jelenben. A Gyulai Várszínház, az Aradi Kamaraszínház és az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház koprodukciójáról van szó, a partnerszínházak Tom Stoppard Rosencrantzés Guildenstern halott c. darabját tervezik színpadra vinni idén július 14–15-én a Gyulai Várszínházban, a Shakespeare Fesztivál záró bemutatójaként, majd ősszel az aradi nagyszínházban, a klasszikusszínházi fesztivál keretén belül.

A három színház igazgatója is jelen volt a szerdai gyulai konferencián, a projekt ötlete dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatójában fogalmazódott meg. Mint mondotta, ismerve Tapasztó Ernő (Aradi Kamaraszínház) munkásságát, bízik abban, hogy sikerül egy izgalmas, tartalmas előadást elhozni a gyulai közönségnek, ezáltal a várszínház történetében egy olyan koprodukció jöhetne létre, ami tulajdonképpen a román–magyar együttműködésnek köszönhetően nemzetközinek tekinthető.  

Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója nagy kihívásnak tekinti a közös projektet, mivel egy olyan előadást kívánnak színre vinni, mely eddig nem létezett. „Ez a legszebb az egészben, hogy egy nem létező dologból létrehozunk valamit” – mondta a rendező, aki szerint az is nagy feladatnak számít, hogy két országból származó színészek fognak együttműködni a darabban, van, aki nem is tud magyarul.

Bogdan Costea, az Aradi Ioan Slavici Klasszikusszínház igazgatója az eseményen hangsúlyozta, a projekt előkészítéséhez minden segítséget megadnak, a darabban az aradi színház három színésze is közreműködik.

 

Közelebb hozni egymáshoz a gyulai és aradi polgárokat

 

Arad és Gyula város több közös programmal kívánja idén közelebb hozni egymáshoz a határ két oldalán élő polgárokat. Képzőművészeti kiállítások, sportversenyek, közös megemlékezések és a városnapokon való kölcsönös részvétel fogja jellemezni a testvérvárosi együttműködést. Folytatódnak a testvériskolák, továbbá a civilszervezetek közötti tapasztalatcserék, az ifjúságszervezések, az óvodák közötti kapcsolatépítés, de lesznek koncertek, városüzemeltetési tapasztalatcsere és nem utolsó sorban közös pályázatírásban is gondolkodnak.

Bognár Levente a konferencia után a Nyugati Jelennek elmondta, céljuk minél több aradit és gyulait bekapcsolni a testvérvárosi együttműködésbe, utalt itt többek között a civilszervezetekre, továbbá a kulturális, egészségügyi, oktatási és mindazokra az intézményekre, melyeknek kiemelt feladatuk a társadalmi jólét növelése. Szeretnénk feléleszteni a két testvérváros építészei közötti tapasztalatcserét, melynek elsődleges célja a műemlékvédelemre összpontosulna. A színházi projekt kapcsán hangsúlyozta, az önkormányzatok az anyagi támogatást erre a célra előirányozták, a többi már a színházi vezetők feladata.   

Dr. Görgényi Ernő gyulai polgármester Gyula és Arad 24 éves testvérvárosi kapcsolatát egy sikertörténetnek minősítette, hiszen a mindenkori városvezetések arra törekedtek, hogy ne csak a politikai kapcsolatok épüljenek, de bevonhassák a helyi társadalmak minél szélesebb körét és rétegeit, annak érdekében, hogy beteljesíthessék a testvérvárosi mozgalom eredeti küldetését: a különféle kultúrákhoz, vallásokhoz, nemzetekhez tartozó közösségek megismerhessék egymás értékeit. „Akik ismerik a másik értékét, azok nem félnek a másiktól, ezért megelőzhető a felesleges ellentét, és így a béke előmozdítható. Ebben a tekintetben, úgy gondolom, hogy jó példával is szolgálunk, hiszen Gyula és Arad 24 éves testvérvárosi kapcsolatát mindig is az jellemezte, hogy be tudtuk vonni az intézményeinket, a civil társadalmat és a gazdasági erőket is” – nyilatkozta a sajtóértekezlet végén a gyulai polgármester. Kiemelte: az idei testvérvárosi kapcsolatban hangsúlyos szerepet játszik a színházak közötti együttműködés, melynek külön jelentősége van, hiszen a Gyulai Várszínház a magyar színjátszás egyik jelentős bástyája, ugyanakkor a két aradi színház is jelentős elismerésnek örvend az országban és a határon túl is. Hozzátette, meggyőződése, hogy a produkció a helyi nemzetiségek kulturális igényeit is ki fogja elégíteni.

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'