JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 14.48
Centenáriumi konferencia Temesváron

„Ha a múltban eligazodunk, helyes iránytűnk lesz a jövőre is”

Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott köszöntőt mond (Pataki-fotók)
Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott köszöntőt mond (Pataki-fotók)

Temesvári történetek a 100. évfordulón címmel rendezett történelmi témájú konferenciát Temesváron 2019. február 8-án a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). A temesvári Új Ezredév Központban nagy érdeklődés mellett sorra került rendezvényen részt vett dr. Szili Katalin, a magyar miniszterelnök autonómiaügyi különmegbízottja és Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT és a KMAT elnöke. A centenáriumi konferencia keretében történészek tartottak előadásokat azokról a sorsfordító eseményekről, amelyek 100 évvel ezelőtt a Bánságban történtek.

 

A konferencia résztvevőit köszöntve dr. Szili Katalin hangsúlyozta, hogy nekünk,  magyaroknak igenis emlékeznünk kell Trianonra és az azóta eltelt 100 év történéseire, példát adva abból is, milyen a mi emlékezet-kultúránk. „A történelem az élet tanítómestere. Ezeken a konferenciákon válaszokat keresünk arra, mi az, amit a XXI. században tennünk kell azért, hogy a Kárpát-medencei magyarság a szülőföldjén maradhasson és boldogulhasson, élhessen azokkal a jogaival, amelyek európai keretek között mindenütt másutt biztosítottak, élhessen azzal a lehetőséggel, hogy a közösség és a saját sorsukról saját maguk dönthessenek. Ha mi ezt tesszük, akkor jó úton járunk, nekünk nem kell félni attól, hogy emlékezünk. (…) Mi azok között a keretek között, amibe 100 év alatt kényszerültünk, magunk kívánunk dönteni a magunk életéről – csak ennyit akarunk, nem többet, nem kevesebbet. A professzorok segítenek abban, hogy eligazodjunk a múltban, és ha a múltban eligazodunk, akkor helyes iránytűnk lesz a jövőre is a XXI. században” – mondta dr. Szili Katalin.

Tőkés László köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a temesvári konferencia egy centenáriumi konferencia-sorozat része, amelynek alapgondolata: Válasz Trianonra az autonómia. „Nem öncélú múltidézés a célunk, hanem Trianon sebeinek a gyógyítása. A trianoni katasztrófa jóvátételére irányuló politikai program és cselekvési terv felé mutatnak ezek a konferenciák – mondta Tőkés László. Az EP-képviselő, aki szerint az utóbbi 100 évben minden bajunk oka az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatban ígértek be nem tartása, az erdélyi szász közösség példáját említette, melynek teljes körű autonómiát ígértek 1918-ban és ők akkor támogatták Erdély és a Román Királyság egyesülését. Ennek a döntésnek azt lett a következménye, hogy 100 évvel később a szászok már szinte teljesen eltűntek Erdélyből. „Ne kövessük az erdélyi szászok példáját, öngyilkos történelmi tévedésüket”, jelentette ki Tőkés László.

A konferencia keretében Lönhárt Tamás egyetemi adjunktus, tanszékvezető, a Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézetének munkatársa tartott vetített képes előadást az első világháború „kulisszatitkairól” és az 1918-ban Temesváron kikiáltott Bánsági Köztársaság valódi jelentőségéről. Borsi-Kálmán Béla történész, a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora A temesvári Levente-pör (1919–1920) címmel, Bodó Barna újságíró, politológus, egyetemi docens A temesvári „csoda” címmel tartottak érdekfeszítő előadást.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'