JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 15., 23.38

Hadüzenet tragacsoknak

2012-től tilos lesz a nem EU-konform szennyezési kategóriába tartozó személygépkocsik, azaz a régi szocialista Daciak, Ladák, stb. használata a közutakon. Az EU szabálya igen érzékenyen érintheti a hunyadi lakosokat, mivel a megye 80 000 autójából közel 32 000 a non-euró tragacs kategóriába tartozik.

A környezetszennyező régi autóktól való megszabadulásra a kormány továbbra is folytatja a roncsprogramot, mely keretében 4000 lej értékig beszámítják a 12 évnél idősebb autót új személygépkocsi vásárlásánál.

Ugyanakkor a dévai hatóságok is hadat üzentek a roncsautóknak. A közösségi rendőrség emberei bejárják a várost, s felszólítják az elhagyott – azaz legalább egy éve nem közlekedő – autók tulajdonosait, hogy 10 napon belül szállítsák el autóikat a köztérről. Amennyiben nem tesznek eleget a felszólításnak, 1000 és 1200 lej közötti pénzbírságot szabnak ki. Amennyiben 30 napon belül sem szállítják el őket, az önkormányzat lekobozza, s az ócskavas-telepre viszi őket. Az önkormányzat becslése szerint Déva utcáin legalább 200 ilyen évek óta nem használt roncs található. Közülük sok idős emberek tulajdonában van, akik egyszerűen nem tudják, hogy szabadulhatnak meg tőlük. A közelségi rendőrség a két roncselszállító dévai vállalat elérhetőségét is megadják.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'