Vasárnap, 2019. február 17., 19.43

Harminchárom kilencedikes a Téglásban

Országszerte hétfőn délben derült ki, hogy az idei nyolcadikosok közül ki hol folytathatja középiskolai tanulmányait. A számítógépes leosztó rendszer az általános iskolai tanulmányi eredményt, illetve a képességvizsgán elért jegyet figyelembe véve rangsorolta a diákokat és osztotta szét a különböző középiskolákba, valamint szakokra. A diákoknak természetesen az iratkozás alkalmával jogukban állt bejelölni, hogy hol szeretnének továbbtanulni. Aki azonban olyan opciókat jelölt, melyek közül – tanulmányi eredményei alapján – egynek sem felelt meg, az hoppon maradt. Hunyad megyében 2158 diák iratkozott be a középiskolába, közülük 2111 jutott be az általa bejelölt valamelyik osztályba.

Tekintettel arra, hogy a megyében idén 2750 diák jelentkezett képességvizsgára, a tanfelügyelőség 2240 helyet biztosított középiskolai szinten. Ám jó néhányan más megyében kívánják folytatni tanulmányaikat, illetve olyan is akad, aki egyelőre sehova sem iratkozott be. Így 129 középiskolai hely még betöltetlenül maradt a megyében és 47 diák nem jutott be egyetlen által megjelölt középiskolába sem.

A Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumba 33 diák iratkozott 9. osztályba, a meghirdetett 56 helyre. – A matematika–informatika szakra 11-en, a természettudomány szakra pedig 4-en iratkoztak. E két szak gyakorlatilag egy osztályon belül működik, csupán a szaktantárgyakat tanulják külön a diákok. A turizmus osztályba 18 diák jelentkezett – számolt be Szász-Barra Zsófia kisebbségi tanfelügyelő. Elmondta továbbá: a magyar osztályokba három diák érkezett más megyéből: egy Fehér, egy Bihar és egy Maros megyei tanuló. A megyében végzett magyar nyolcadikosok közül néhányan szintén más megyében, vagy helybeli román tannyelvű középiskolában folytatják tanulmányaikat.

A kilencedik osztályok létszáma a nyolcadikosok pótvizsgája, valamint az őszi újraelosztás nyomán még gyarapodhat.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'